Goud voor Haarlems bier

Goud voor Haarlems bier

Jopen Extra Stout heeft de gouden medaille 2009 gewonnen bij de World Beer Championships in Chicago. Het is de tweede keer dat Jopen bier aan deze ...

‘We zijn trots en enorm verrast’, zegt directeur Michel Ordeman van Jopenbier.

Stoutbieren uit de hele wereld kwamen binnen bij het Beverage Tasting Institute in Chicago voor een beoordeling. Jopen won de hoofdprijs. De jury beoordeelde het bier met een 9,1 en dat cijfer valt in de categorie ‘uitzonderlijk’. Dit jaar mag Jopen Extra Stout de gouden medaille van het instituut op het bierflesje afbeelden.

Jopen Extra Stout, zo schrijft de jury in het rapport, is een donkerbruin bier met een fijne schuimkraag, een heerlijk aroma van geroosterde noten en chocoladetoffee en heeft een medium droge body met een intense smaak van geroosterde chocolade en espressoboon.

‘Bij Jopenliefhebbers is de Extra Stout het favoriete bier’, zegt Ordeman. ‘Ondanks dat het bitter is, is het toch toegankelijk als je het leert drinken. Je kunt het vergelijken met mensen die beginnen met melk en suiker in de koffie maar uiteindelijk zwarte koffie gaan drinken. Het past in de huidige trend van de liefde voor pure smaken, zoals espresso en pure chocolade. In stoutbier zit sterk gebrande mout en extra veel hop, dat maakt het een beetje bitter.’

Jopen Extra Stout bestaat sinds 2005. Tot 1900 brouwden Haarlemse bierbrouwerijen als Het Scheepje stoutbieren.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.