Omzet cafés hard achteruit

De omzet in cafés is het vierde kwartaal van 2008 flink gedaald. De omzet nam af met 6,3 procent, ondanks een prijsverhoging van 4,3 procent. De omzet in de totale horeca liep terug met 3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar daarvoor.
Delen:

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De omzetval in de horeca werd geremd door een prijsverhoging van 3,8 procent. Zonder deze prijscorrectie zou de omzet in de totale horeca gedaald zijn met 6,5 procent.

Cafés kregen in het laatste kwartaal van 2008 de hardste klappen. Ondanks een prijsverhoging van 4,3 procent daalde omzet met 6,3 procent. Het omzetvolume nam af met 10,2 procent ten opzichte van het laatste kwartaal in 2007.

Restaurants noteerden 2,8 procent minder omzet. Het volume nam af met 7,1 procent door een prijsverhoging van 4,6 procent door te voeren. Hotels, pensions en conferentieoorden zagen hun omzet met 3,6 procent dalen.

De enige plus in de horeca werd genoteerd door cafetaria’s. Die scoorden gemiddeld een omzetplus van 1,8 procent. Deze plus werd gerealiseerd door de prijzen met 3,2 procent te verhogen. Het volume daalde met 1,3 procent