nieuws

Nederlands rookverbod testcase tabakslobby

Café

De internationale tabakslobby volgt met argusogen hoe minister Schippers antirookmaatregelen afschaft of afzwakt. Volgens STIVORO probeert de industrie daarmee andere westerse landen het Nederlandse voorbeeld te laten volgen om bijvoorbeeld rookverboden in te trekken.

Nederlands rookverbod testcase tabakslobby

Dat heeft directeur Lies van Gennip van STIVORO vrijdag gezegd. STIVORO is de organisatie die in Nederland het roken ontmoedigt. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft per 2013 de subsidie voor STIVORO stopgezet.

De minister heeft vorig jaar november het rookverbod voor kleine cafés zonder personeel ingetrokken. Bovendien is de vergoeding geschrapt van de medicijnen die mensen helpen bij het stoppen met roken.

Schippers is van mening dat stoppen met roken een verantwoordelijkheid van de burger zelf is en dat de overheid daaraan geen geld moet uitgeven. Volgens STIVORO worden de uitspraken van de minister tot in Australië gebruikt in debatten tussen voor- en tegenstanders van een rookverbod.

Directeur Van Gennip van STIVORO zegt dat tabaksfabrikanten geld investeren in het publieke debat over roken. Woordvoerder WillemJan Roelofs van de Stiching Sigarettenindustrie betwist dat.

Hij denkt dat er veel meer geld omgaat bij de organisaties die strijden voor rookverboden. ‘Zij krijgen miljoenen, wij nog niets eens 1 miljoen.’ Hij ontkent ook dat de tabakslobby grote invloed heeft op politici en hun beleid in de wereld.

Reageer op dit artikel