nieuws

‘Alcoholverbod opkrikken tot 18 jaar

Café

Jongeren onder de 18 jaar mogen geen drank meer kopen. Dat vindt minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). Ze zei dat maandag in Zwolle bij de start van een proef om drinkende jongeren harder aan te pakken.

‘Alcoholverbod opkrikken tot 18 jaar

Verder wil Ter Horst dat supermarkten geen drank meer verkopen, omdat hier moeilijk op leeftijd te controleren valt. Overigens zouden ze in haar ogen nog wel een aparte slijter mogen openen, zoals sommige supermarkten nu al hebben.

Ter Horst overlegt woensdag met haar collega Ab Klink (Volksgezondheid) die het alcoholbeleid in zijn portefeuille heeft. Later dit jaar komt Klink met nieuwe maatregelen om drankgebruik onder jongeren terug te dringen.

Trend keren
Klinks voorganger Hans Hoogervorst had al een wetsvoorstel gemaakt waarin staat dat ook te jeugdige kopers van drank strafbaar zijn. Nu geldt dat alleen voor verkopers die bier slijten aan klanten jonger dan zestien jaar en verkopers van sterke drank aan jongeren die nog geen achttien zijn.

De proef in twaalf Overijsselse gemeenten houdt in dat drinkende jongeren op school, op straat, in cafés en in drankketen maar ook thuis via onder meer hun ouders dit jaar te maken krijgen met de politie. Ter Horst wil samen met de gemeenten de trend keren dat jongeren op steeds jongere leeftijd alcohol drinken.

Blaastest
‘Als de aanpak hier een succes wordt, hopen we dat het ook elders in het land ingevoerd wordt’, zei de minister maandag tijdens het begin van de proef in Zwolle.

Volgens korpsbeheerder Henk Jan Meijer wordt er nu nog heel verschillend omgegaan met drinkende jongeren. In de steden wordt vooral gekeken naar het uitgaansleven.

‘Op het platteland heb je de bekende drankketen. Door verschillende proeven te draaien, willen we de beste aanpak voor deze problematiek vinden.’, aldus Meijer. Zo moet duidelijk worden of de keten voortaan toegestaan of verboden moeten worden. Nu verschilt de aanpak van keten vaak per gemeente.

In de pilot onderzoekt het ministerie van Binnenlandse Zaken of de politie op straat bij een aanhouding standaard een blaastest mag uitvoeren. Blaastesten worden nu alleen in het verkeer uitgevoerd.

Zie ook:
Minister Klink toch tegen happy hours

Reageer op dit artikel