nieuws

Bar Vrankrijk moet definitief dicht

Café

Het café van krakersbolwerk Vrankrijk in Amsterdam moet definitief dicht. Burgemeester Job Cohen heeft besloten geen vergunning meer af te geven voor het uitbaten van het café en heeft de drankvergunningen ingetrokken.

Bar Vrankrijk moet definitief dicht

De burgemeester heeft dat donderdag in een brief aan Vrankrijk meegedeeld.

Cohen maakte in januari bekend de kroeg te willen sluiten naar aanleiding van de ernstige mishandeling van een cafébezoeker op 13 september vorig jaar. Uit politieonderzoek is gebleken dat bestuursleden en leidinggevenden van Vrankrijk bij het incident betrokken waren, zo schrijft Cohen.

Ook nam niemand vanuit Vrankrijk contact op met de politie toen de bezoeker zwaargewond op straat lag en hebben de verantwoordelijken het politieonderzoek ernstig belemmerd.

De burgemeester noemt het incident zeer ernstig en schrijft geen vertrouwen meer te hebben in de bargroep en de stichting die de bar exploiteerde. De bezwaren die de krakers bij de gemeente indienden legt Cohen daarom naast zich neer. De bargroep krijgt drie dagen de tijd de bar te ontmantelen en het café definitief te sluiten.

De krakers zeggen dat ze de bar inderdaad binnen drie dagen zullen sluiten. Namens de krakers laat Vrankrijk-bewoner Peter weten dat de sluiting wat hen betreft echter niet definitief is. ‘Er komt een nieuwe bargroep en die zal binnenkort een nieuwe vergunning gaan aanvragen.’

Ook stappen de krakers naar de rechter om het besluit van Cohen aan te vechten. ‘In de motivatie van Cohen staan wat dingen die van voor naar achter niet kloppen’, zegt Peter. Hierbij zou het onder meer gaan om de bewering dat niemand van de krakers de politie belde na het geweldsincident op 13 september.

Reageer op dit artikel