nieuws

CAN: Uitspraak rechter rookverbod essentieel

Café

Volgens voorzitter Willem van den Oetelaar van de antirookorganisatie Clean Air Now (CAN) is de eerste rechtszitting vrijdag in Groningen van het grootste belang. Nu steeds meer cafébazen halen toch weer de asbakken van tafel nu ze weten dat ze voor de rechter kunnen worden gedaagd.

CAN: Uitspraak rechter rookverbod essentieel

Het is dan voor het eerst dat kroegbazen zich voor de rechter moeten verantwoorden voor overtreding van het rookverbod dat in horecazaken geldt.

‘Ze kunnen een boete krijgen van achttienduizend euro. Hun zaak kan zelfs tijdelijk worden gesloten. Ik denk dat andere kroegbazen hiervan schrikken en het roken in hun zaken toch weer verbieden’, aldus Van den Oetelaar.

CAN riep eind vorig jaar dat het rookverbod in de horeca dreigde te mislukken, omdat de overheid te laks was met het handhaven van de regels.

De CAN-voorzitter heeft goede hoop dat de twee bazen van het Groningse café De Kachel die vrijdag voor de politierechter zijn gedaagd, inderdaad worden veroordeeld. ‘Je mag toch aannemen dat de overheid de zaak goed heeft voorbereid.’.

Veel hangt van de uitspraak af, verwacht Van den Oetelaar. Mochten de twee horecabazen onverhoopt vrijuit gaan, dan voorziet hij een ‘revolutie’. ‘Dan is er ook geen reden meer om het roken op de werkplek te verbieden. Want waarom zou het in de horeca wel mogen en op het werk niet.’

Reageer op dit artikel