Carnaval verloopt relatief rustig

Carnaval verloopt relatief rustig

Ondanks enkele arrestaties en gewonden is het carnaval in het zuiden van het land afgelopen weekeinde goed verlopen. Wel verstoorde de sneeuw de optocht met praalwagens in Maastricht. Door de gladheid moesten ze dit jaar in de garage blijven staan.

Het carnaval begon vrijdag rustig. Er waren wel wat arrestaties, maar de sfeer vrijdagavond- en de nacht daarop was volgens de politie goed. Zaterdag verstierden in Breda vijf mannen uit Rotterdam het jaarlijkse feest door op de Grote Markt met fietsen te gooien. De vijf behoorden tot een grote groep die zich niet in carnavalstenue had getooid en naar eigen zeggen voetbalsupporter was. De politie heeft de mannen aangehouden.

Ook in Vaals ging het fout met 'Hollanders' die van boven de rivieren in het zuiden carnaval wilden vieren. Vijf mannen in leeftijd variërend van 22 tot 38 jaar werden opgepakt wegens vernielingen, diefstal en het plegen van schennis. 'We hadden het idee dat ze hier het carnaval kwamen verstieren', zei een woordvoerder van de politie zondag.

Voordat het carnaval begon, verschenen in Breda stickers met daarop de tekst Rotterdammer Vrije Zone, omdat sommige Rotterdammers blijkbaar niet weten wat carnaval inhoudt.

In Tilburg verrichtte de politie in de nacht van zaterdag op zondag twaalf arrestaties en moest de politie optreden bij enkele opstootjes in het centrum. De politie arresteerde drie mannen toen zij bij een politiepost ,,letterlijk kwamen binnenvallen en met elkaar begonnen te vechten''. Ook de andere arrestaties werden verricht in verband met openlijke geweldpleging, verstoring van de openbare orde of het niet voldoen aan een bevel of vordering van de politie.

Ook in de Den Bosch, Vlijmen, Uden, Haaren en Sint Oedenrode werden carnavalsvierders aangehouden, wegens het veroorzaken van opstootjes en vechtpartijen. In Roosendaal werden in totaal vier mensen naar het politiebureau meegenomen. In twee gevallen ging het om wildplassers, de andere moesten mee naar het bureau wegens openlijke geweldpleging en vernieling.

In Venlo werd een 26-jarige inwoner van die stad aangehouden omdat hij een ambulanceverpleegkundige had bedreigd en beledigd. Vlak daarvoor had hij zijn 22-jarige ex-vriendin mishandeld. Overigens hadden de afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen in het zuiden van het land het druk met het behandelen van carnavalsvierders, die gewond waren geraakt of ziek waren geworden.

De kou zorgde op zich niet voor veel extra problemen, al was een enkele feestvierder een beetje onderkoeld. De GGD waarschuwde eerder al de carnavalvierders voor bevriezing van oren, vingers en tenen wegens de aanhoudende kou. De GGD adviseerde het feest binnen te vieren en eenmaal buiten vooral in beweging te blijven en warme kleren aan te trekken.