nieuws

Gebiedsverbod op Amsterdamse horecapleinen

Café

De gemeente Amsterdam gaat versneld een gebiedsverbod invoeren om taxichauffeurs die zich misdragen aan te kunnen pakken. De maatregel is donderdagavond 8 juli ingegaan, een paar dagen eerder dan gepland.

Gebiedsverbod op Amsterdamse horecapleinen

De aanleiding is de vechtpartij zondagochtend bij een taxistandplaats op het Leidseplein, waarbij de 44-jarige Rob Sitek om het leven kwam. De maatregel was oorspronkelijk bedoeld om overlast van uitgaanspubliek tegen te gaan. Wie zich misdraagt, mag zich de rest van het weekeinde niet meer in het uitgaanscentrum vertonen.

De gemeenteraad van Amsterdam vergaderde donderdagavond over de dodelijke vechtpartij. VVD en CDA hebben hun collega’s teruggeroepen van zomerreces. Ze willen van burgemeester Job Cohen en wethouder Hans Gerson horen wat er precies is gebeurd en welke maatregelen worden genomen om de wantoestanden in de Amsterdamse taxibranche te bestrijden.

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer wil gemeenten meer bevoegdheden geven om grip te houden op de lokale taximarkt. De rechter-commissaris bepaalde woensdag dat de 37-jarige taxichauffeur uit Den Haag die vastzit in verband met de dood van Sitek nog zeker twee weken in de cel blijft. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van zware mishandeling met de dood tot gevolg.

De chauffeur zou Sitek op de taxistandplaats op het Leidseplein met een vuist in zijn gezicht hebben geslagen, waarop het slachtoffer met zijn hoofd op straat viel. Hij stierf dezelfde dag in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het is nog altijd onduidelijk waar de ruzie over ging.

Reageer op dit artikel