nieuws

Kamer: alcoholbezit onder 16 strafbaar

Café

De Tweede Kamer steunt het plan van het kabinet om alcoholbezit onder 16 jaar strafbaar te stellen. Dit plan wordt onderdeel van de nieuwe Drank- en Horecawet waarover donderdag wordt gestemd. Met dit voorstel is naast de horecaondernemer ook de jongere zelf strafbaar.

Kamer: alcoholbezit onder 16 strafbaar

De jongeren is zowel op straat als in een horecabedrijf strafbaar. De horecaondernemer zelf blijft echter ook strafbaar.

Er was veel discussie in de Kamer wie precies wanneer moet worden gestraft. Een meerderheid heeft nu uitgesproken dat ook jongeren onder de 16 die op straat drank bij zich hebben, worden gestraft.Bij verkoop van drank aan een kind in supermarkten en slijterijen wordt alleen de ondernemer aangepakt.

Reactie KHN

KHN is tevreden met de uitkomst van de stemming eerder vandaag in de Tweede Kamer. In een reactie laat de horecaorganisatie weten het fijn te vinden dat overheid, ondernemers én burgers – meer dan voorheen – samen verantwoordelijk worden voor het alcoholbeleid. ‘Dit wordt door KHN als zeer positief gezien’, zegt Algemeen Directeur Lodewijk van der Grinten.

Hij vervolgt: ‘KHN is voorstander van een integrale benadering op het onderwerp alcohol en jeugd waarbij iedere partij in de keten zijn verantwoordelijkheid neemt.’

Reageer op dit artikel