nieuws

Uitrol Starbucks feit met komst op NS-stations

Café

De Amerikaanse koffieketen Starbucks slaat zijn vleugels verder uit in Nederland. De onderneming gaat in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen vestigingen openen op de belangrijkste NS-stations.

Uitrol Starbucks feit met komst op NS-stations

Dit hebben beide partijen donderdag laten weten. De eerste vestiging komt volgend voorjaar op Amsterdam Centraal. Starbucks heeft sinds vorig jaar al koffiezaken op Schiphol, twee voor en een achter de douane.

Beide partijen willen niet zeggen hoeveel vestigingen op NS-stations worden geopend. ‘Daarover zijn we nog in gesprek’, aldus een woordvoerder van de NS. ‘Het is de bedoeling dat de vestigingen in ieder geval op de grootste stations komen.’

De horecadochter van de NS, Servex, gaat de Starbucks-vestigingen via een franchiseconcept exploiteren. Een soortgelijke overeenkomst heeft het bedrijf bijvoorbeeld ook met supermarktconcern Ahold voor AH to go-vestigingen op de stations.

De komst van Starbucks betekent niet dat andere koffiezaken op treinstations gaan sluiten, zei de NS-woordvoerder. ‘Wij willen de klant zo veel mogelijk keuze bieden.’

Starbucks verklaarde donderdag ook te werken aan verdere uitbreidingsplannen in Nederland. De keten verkeert in zwaar weer in de Verenigde Staten, maar wil internationaal nog wel expanderen. Starbucks lijdt in de VS onder zware concurrentie van fastfoodketens, die goedkopere koffie serveren.

Het bedrijf besloot vorige maand zeshonderd Amerikaanse vestigingen te sluiten. Het gaat vooral om zaken die te dicht op elkaar zijn gevestigd. Door de ingreep staan in totaal 12.000 voltijds- en deeltijdbanen op de tocht.

Reageer op dit artikel