nieuws

Verzet tegen ‘bierbelasting

Café

Een plan voor hogere Europese minimumaccijns op bier en sterke drank stuit op veel verzet. Duitsland en enkele andere EU-landen hebben aangekondigd dwars te gaan liggen bij een EU-vergadering van ministers van Financiën dinsdag in Brussel.

Verzet tegen ‘bierbelasting

Duitsland weigert pertinent om de accijns op bier te verhogen. De volksdrank zou door de toegenomen ‘bierbelasting’ 2,2 cent per liter duurder worden. Onaanvaardbaar, stelde de Duitse senaat vrijdag.

Enkele andere landen willen de invoeringsdatum uitstellen. De geplande verhoging is voor hen ook te groot, zo blijkt uit een document van huidig EU-voorzitter Finland. De voorzitter is al wel bereid de invoering uit te stellen tot uiterlijk januari 2011.

Fraude
De Europese Commissie had in september voorgesteld de EU-minimumaccijns op drank en bier met 31 procent te verhogen. De aanpassing moet de onderlinge verschillen tussen EU-landen verkleinen en fraude tegengaan. De tarieven waren sinds 1993 niet gecorrigeerd voor inflatie.

Light bier
Elf landen zouden door het voorstel hun accijns moeten verhogen. In Nederland geldt dat alleen voor light bier, met minder dan 3 procent alcohol. De accijns zou moeten worden verhoogd met 0,4 cent per flesje van 0,3 liter; de totale accijns zou dan ongeveer 2 cent per flesje light bier worden.

Gerrit Zalm
Voor het voorstel is instemming nodig van alle 25 EU-landen. Nederland is voor het plan, ‘om zodoende de tarieven binnen de Europese Unie niet te veel uit elkaar te laten lopen en de werking van de interne markt te verbeteren’, schreef minister Gerrit Zalm van Financiën eerder aan de Tweede Kamer.

Wijn blijft uitgezonderd van een EU-minimumtarief voor accijns.

Reageer op dit artikel