nieuws

Rotterdam: meer drankoverlast na ophogen leeftijdsgrens

Café

Rotterdamse clubs en discotheken vrezen meer overlast op straat en jongeren die zich thuis ‘indrinken’, wanneer de leeftijd om alcohol in de horeca te bestellen omhooggaat van 16 naar 18 jaar.

Rotterdam: meer drankoverlast na ophogen leeftijdsgrens

Wanneer in januari 2014 de nieuwe Drank- en Horecawet ingaat mogen jongeren pas vanaf 18 jaar een biertje, wijntje of een cocktail drinken tijdens het stappen. Nu mag zwak alcoholische drank besteld worden vanaf 16 jaar.

Fred Diaz van de populaire Rotterdamse discotheek Hollywood Music Hall denkt dat de maatregel zijn doel voorbijschiet. ‘Jongeren gaan illegaal indrinken en je krijgt veel meer overlast op straat’, stelt hij in het AD Rotterdams Dagblad. ‘In een discotheek is er controle en zien we wanneer het niet goed gaat.’

Gemeentes zijn sinds dit jaar verantwoordelijk voor handhaving van de Drank- en Horecawet. Stadstoezicht gaat controleren of niet aan minderjarigen wordt geschonken in de horeca. Maar Fred Diaz denkt dat de regels makkelijk te omzeilen zijn doordat een 18-plusser voor een grote groep drank kan halen.

Frank van Hese van Club Vie begrijpt de zorgen, hoewel bij hem alleen jongeren van 21 jaar binnenkomen. ‘Jongeren hangen rond op straat met een fles cola, voor driekwart gevuld met Bacardi en later komen ze alsnog aangeschoten een café of discotheek binnen. Het zou beter zijn wanneer de drankprijzen in de detailhandel omhoog gaan.’

‘Alcoholvrij feest als alternatief’

Stap, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, vindt dat de verhoging naar 18 jaar niet voor niets wordt ingevoerd. ‘Voor minderjarigen is alcohol puur vergif voor de hersenen,’ zegt directeur Wim van Dalen. ‘Natuurlijk kan ik me voorstellen dat clubs en discotheken de maatregel niet leuk vinden en vrezen voor indrinkers, maar het is de uitdaging om er toch een leuk feest van te maken zodat de jongeren blijven komen.’

Diaz overweegt nu aparte zalen in te richten voor minderjarige stappers, waar geen alcohol wordt geschonken. ‘We kijken ook of we het assortiment alcoholvrije drankjes kunnen uitbreiden. Of misschien voeren we wel bandjes in voor meerderjarigen die wel mogen drinken. Daar denken we nog over na.’

Reageer op dit artikel