nieuws

Pierre Wind: ‘bezorg gast natte stoel

Café

Pierre Wind was maandag 2 juli presentator van de bekendmaking van de Terras Top 100 van 2012. Op zijn eigen, drukke manier telde hij samen met Misset Horeca-hoofdredacteur Martine Zuil af van 100 naar 1. Volgens Wind vormen alle Top 100 ondernemers een voorbeeld voor anderen. ‘Zij bezorgen de gast allemaal die ‘natte stoel’ omdat ze het elke dag weer top doen. Ze letten gewoon op alles.

Pierre Wind: ‘bezorg gast natte stoel

Pierre Wind, bekend chef-kok en BN’er, begon zijn carrière in de horeca als terraskelner, of sleper zoals hij het noemt. ‘Vroeger ging je dat doen als je niets anders kon. Nu is het echt een vak.’ Zelf zegt hij dat hij er niet zo goed in was. ‘Al die mensen die tegelijk iets van je willen. Je ogen en oren moeten altijd open staan. Daar was ik niet zo goed in.’

Het imago van het vak van terraskelner heeft volgens Wind een boost gekregen door de Terras Top 100. ‘Heel goed voor het personeel.’ De trainingen die sponsor Lipton Ice Tea aanbiedt, dragen volgens Wind dan ook alleen maar bij aan het vergroten van het succes.

Zijn eigen succes verklaart Wind door het feit dat hij als kok zich met de gasten bezighield. Ik verstopte me niet in de keuken. Als je dat op het terras ook doet, je bezighouden met de gasten en niet met dat wat je ’s avonds gaat doen of de volgende dag, wordt het gegarandeerd een positieve beleving voor de gast. ‘We moeten er samen voor zorgen dat die gast echt een natte stoel krijgt.’

Stokpaardje van Wind bij het terraslopen was de Gbab regel. Zorg dat de glazen vol zijn, dat er brood is, een asbak (op het terras mag het nog) en bestek. Dat moet je altijd in de gaten houden, geeft hij de ondernemers als advies mee.’

Bekijk hier de gehele ranglijst van de Terras Top 100 van 2012.

Reageer op dit artikel