nieuws

Provinciewinnaars Café Top 100 2016

Café

Ook dit jaar zijn alle provincies weer vertegenwoordigd in de
Café Top 100. De één wat meer dan de ander, maar alle provincies hebben verschillende cafés in de lijst. Dat levert een mooi rijtje prijswinnaars op, Het begrip Provinciewinnaar, zo merkten we, is voor veel cafés ook een belangrijke titel. Toch een teken dat je goed bezig bent binnen de grenzen van je provincie. Wij zetten ze op een rij.

Provinciewinnaars Café Top 100 2016

Noord-Brabant – In den Bockenreyder

Als je de Café Top 100 wint, ben je natuurlijk het beste café van Nederland. We denken dus niet dat Ad en Riet de Bruyn de titel  als beste van Noord-Brabant heel erg zullen uitdragen, ze zijn immers algeheel winnaar. Toch is dit een mooie omlijsting voor hun herberg. Voor het tweede jaar op rij het beste in het bourgondische Brabant. En met drie bedrijven in de top-10 is Brabant rijk vertegenwoordigd. Het zegt iets over het café-niveau aldaar. Als je daar dan ook nog eens de beste bent: chapeau!

Zuid-Holland – De Bonte Koe

Met liefst 17 cafés in de lijst, moet Zuid-Holland alleen de bovenburen van Noord-Holland voor zich laten gaan. Maar de provincie is rijk vertegenwoordigd en verslaat de bovenbuurman in ieder geval met het hoogst genoteerde café in deze lijst, op plek 2. Daarnaast: met Rotterdam, Den Haag en Delft heeft de provincie drie van de vijf meest vertegenwoordigde steden in deze lijst. Maar voor de hoogst genoteerde ‘moet’ je toch naar Leiden. We kunnen het iedereen aanraden. Het is niet voor niets de nummer 2 van Nederland en de nummer 1 van Holland.

Zeeland – De Gekroonde Suikerbiet

Voor het tweede jaar op rij mag Robbert Roggeband zijn De Gekroonde Suikerbiet het beste café van Zeeland noemen. ‘De Biet’ is een plaatje van een café en Roggeband is een ondernemer waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen. We vermoeden dan ook dat de titel van Zeeland’s beste hem niet snel zal ontgaan. Sinds anderhalf jaar speelt De Biet een grotere rol op het gebied van eten en het afgelopen jaar heeft Roggeband een sterk team om zich heen verzameld. Zeeland mag trots zijn op deze complete horecazaak die al weer voor het het 4e jaar op rij in de top-10 van de Café Top 100 staat.

Noord-Holland – ’t Hemeltje

Noord-Holland is in de Café Top 100 2015/2016 verantwoordelijk voor 20 procent van het aantal cafés. Alleen al Haarlem en Amsterdam nemen elf cafés voor hun rekening. Een provincie om rekening mee te houden dus. Voor het beste café moet je echter niet naar de grote steden, maar zet je koers richting de kust. Daar aan de Bloemendaalseweg in het gelijknamige Bloemendaal bestieren Anton en Jos Tielen ’t Hemeltje. Dat doen ze dit jaar op de kop af al weer 30 jaar. En dat in een prachtig historisch pand dat al in de 17e eeuw dienst deed als café. Dit jaar is het het vijfde café van Nederland en de beste van Noord-Holland. Topprestatie!

Limburg – In de Karkol

Voor het 3e jaar op rij mag Barth Hochstenbach zijn café kronen tot beste van Limburg. In de Karkol is dan ook een café zoals je dat in Maastricht verwacht. Bourgondisch van plint tot plafond en het bier stroomt er rijkelijk en gul. Dat In de Karkol zich het beste café van Limburg mag noemen, is geen prestatie om zo maar even aan voorbij te gaan. In de provincie waar het bourgondische zo’n beetje uitgevonden is, en in de stad waar de topcafés rijkelijk vertegenwoordigd zijn – Maastricht leverde al drie maal een winnaar van de Café Top 100 – is het geen sinecure om er bovenuit te steken. In de Karkol lukt dat. Provinciegenoten moeten van goede huize komen, wil dit café het huzarenstukje volgend jaar niet herhalen.

Overijssel – ’t Pleintje

Niet Zwolle, niet Enschede, Deventer noch Kampen… het is Hengelo dat dit jaar het beste café van de provincie Overijssel mag leveren. En dat dit ’t Pleintje is, mag geen grote verrassing zijn. Het café doet al jaren op serieus niveau mee in deze lijst. Vorig jaar was er een 28e plek en dit jaar een reuzensprong van 20 plaatsen omhoog. De verdiende top-10-notering levert ’t Pleintje tevens de titel van Provinciewinnaar op en dat is knap, met onder andere provinciegenoten als De Stomme van Campen en De Hete Brij. Nee, Overijssel is een café-provincie en daarvan mag ’t Pleintje zich dit jaar aanvoerder noemen.

Friesland – De Walrus

De Walrus in Sneek is de opvolger van De Stee in Leeuwarden, dat na jaren trouwe dienst als beste van de provincie, andere cafés de ruimte wil geven. Niet dat het grandcafé van Bas Hollenberg en Arjen Rusticus het beste is bij afwezigheid van De Stee. Allesbehalve. De Walrus, zowel deze in Sneek als de dependance in Leeuwarden, weten zich ieder jaar te verbeteren en stijgen gestaag in de lijst. Rusticus en Hollenberg hebben de zaken inmiddels verkocht en zijn per
1 januari 2016 eigenaren af. Maar ze nemen wel mooi afscheid als beste café van de provincie Friesland.

Groningen – De Pintelier

Groningen is naast hoofdstad van de province en studentenstad pur sang ook echt een caféstad. Al hoewel die laatste twee begrippen vaak gerelateerd zijn aan elkaar. Studenten weten dan ook veelvuldig hun weg te vinden naar het café in de Kleine Kromme Elleboog, het oude stadsdeel van het centrum. Toch is De Pintelier allesbehalve een studentencafé. Hier voert drank in alle facetten de boventoon. Het ABT-café van Eric Harder mag zich dit jaar het beste café van de provincie Groningen noemen.

Flevoland – ’t Voorhuys

In het jaar dat Renee Hellendoorn en Twan Hakvoort voor het eerst officieel zonder Renee’s ouders aan het roer staan van ’t Voorhuys, stijgt het café, annex hotel, annex restaurant, naar de 18e plek van de Café Top 100. Evenals vorig jaar is de horecazaak daarmee de beste van de provincie Flevoland. Toegegeven: er staan slechts twee zaken in deze lijst, maar dat zegt niks over de kwaliteit die in ’t Voorhuys geboden wordt.

Utrecht – Olivier

Als beste van de provincie en de stad Utrecht, vinden we een wel heel bekende naam terug in de lijst. De winnaar van 2 jaar geleden doet dit jaar weer mee en sleept direct de titel van Provinciewinnaar in de wacht. En dat is een prima notering, want ’s lands kleinste provincie doet steeds beter van zich spreken in deze lijst, met inmiddels al weer vijf noteringen.

Drenthe – De Hofsteenge

John en Germain Hofsteenge schieten dit jaar mooi omhoog in de lijst met hun gelijknamige café. De afgelopen jaren tussen de 40 en de 60 en dan nu op plek 27 en beste van de provincie. Eerlijk is eerlijk: die titel moeten ze wel delen met Jan en Diana van Es, de winnaars van vorig jaar van het Emmense café Groothuis staan nu in de Eregalerij. Grolloo verwierf naam en faam dankzij Cuby & The Blizzards, maar inmiddels mag hun stamcafé De Hofsteenge toch ook een pluim van dat formaat krijgen. En wat we blijven roemen, is het actieve ondernemerschap dat hier plaatsvindt. Er wordt veel georganiseerd en hoewel de tijd soms stil lijkt te hebben gestaan, doet De Hofsteenge dat allerminst.

Gelderland – De Posthoorn

De grootste provincie van het land levert dit jaar een winnaar uit Epe. Op de Veluwe vinden we De Posthoorn. Dat doen we al jaren en met groot plezier. Gelderland mag trots zijn op zo’n vertegenwoordiger in de lijst. De provincie doet het sowieso goed met acht cafés in de lijst, waarbij het alleen de twee Hollanden en het bourgondische front van Limburg en Noord-Brabant voor moet laten gaan. Maar dat neemt niet weg dat Jaques en Ineke Holthuis een waanzinnige zaak hebben, die zich kan meten met de top van deze lijst.

Reageer op dit artikel