nieuws

Nijmeegse horeca stapt naar rechter om ‘trucje’ met bv’s

Café

In de strijd tegen subsidies van de gemeente, maakt de gemeente Nijmegen de gang naar de rechter. De Nijmeegse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt bezwaar tegen gesubsidieerde instellingen die commerciële horeca steeds vaker in het vaarwater zitten.

Nijmeegse horeca stapt naar rechter om ‘trucje’ met bv’s

KHN protesteert tegen de, volgens de horecabond, te commerciële activiteiten van instellingen als poppodium Doornroosje, maar ook bijvoorbeeld de koffiebar in de bibliotheek en de horeca in concertgebouw De Vereeniging.

KHN Nijmegen richt zich op de aparte bv’s bij onder meer De Vereeniging. ‘Een gesubsidieerde instelling hoort geen eigen bv’s te exploiteren’, zegt Stephan Groen van KHN Nijmegen tegenover De Gelderlander. Gesubsidieerde sportclubs, theaters en buurthuizen ontlopen het concurrentieverbod met de reguliere horeca door hun kantine-activiteiten onder te brengen in feest-bv.’s.

Door de drankverkoop weg te boeken onder een apart bedrijf, omzeilen ze de regels van de Drank- en Horecawet. De wet bepaalt dat alleen rond wedstrijden en voorstellingen mag worden geschonken.  Voor de als ’bv’ geregistreerde kantines en theatercafés gelden deze beperkingen echter niet.

Reageer op dit artikel