nieuws

Harold van Workum: goed werkgever horeca

Café 1623

Harold van Workum, eigenaar van vier horecabedrijven die vallen onder de Van Heeckeren Groep op Ameland, heeft uit handen van Edwin Vlek, sectorbestuurder van FNV Horeca, als eerste de erkenning Goed Werkgever 2018 ontvangen.

Harold van Workum: goed werkgever horeca
Harold van Workum en Edwin Vlek.

Ondernemer Harold van Workum zegt over zijn nieuwe titel Goed Werkgever horeca: ‘Ik ben blij met deze erkenning en hoop dat er meer werkgevers in de horeca volgen’.

FNV Horeca en de Van Heeckeren Groep hebben vrijdag 16 maart de handtekeningen gezet onder het eerder bereikte cao-akkoord.

De cao voor de medewerkers van de grootste werkgever horeca op Ameland loopt van 1 april 2018 tot en met 31 december 2019. Medewerkers ontvangen onder andere een loonsverhoging, een goede reiskostenvergoeding, worden sneller gezien als vakervaren en kunnen gebruik maken van een vergoeding voor opleidingen.

Goed werkgeverschap horeca

Vanaf 1 januari 2018 is er na vier jaar een nieuwe cao horeca. FNV Horeca is niet akkoord gegaan met deze cao, vanwege de verslechteringen van diverse cao-afspraken en het achterwege blijven van een reële koopkrachtverbetering.

Om deze reden richt FNV Horeca zich op goed werkgeverschap in de horeca en sluit zij bedrijfs-cao’s af met werkgevers die betere arbeidsvoorwaarden willen voor hun medewerkers.

FNV Horeca wil goede werkgevers de erkenning geven die zij verdienen. Naast de erkenning ontvangen goede werkgevers een certificaat, een vermelding in de lijst Goed Werkgever horeca op de website van FNV Horeca en de mogelijkheid om vacatures te delen via FNV Horeca.

Harold van Workum

Harold van Workum zet zijn krabbel onder de bedrijfs-cao.

Van Workum is op Ameland eigenaar van Van Heeckeren Grand Café, Van Heeckeren hotel, The Sunset en Rixt. Zijn bedrijven zijn gebundeld in de Van Heeckeren Groep en voor al deze zaken gaat zijn bedrijfs-cao gelden. In geheel 2017 werkten er 184 mensen voor hem. ‘Dat zijn er in de zomermaanden maximaal 140 tegelijk. In de winter draaien we met 70. Vanaf Pasen gaan we opschalen.’

‘Cao KHN is een basis’

‘Ik vind dat ik een statement moet maken voor onze branche,’ motiveert de gedreven ondernemer zijn actie eerder al tegenover Misset Horeca. ‘Ook al ben ik lokaal bestuurslid van KHN op Ameland. De KHN-cao is prima als ‘minimum cao’, en is zeker ook bruikbaar voor andere typen bedrijven waar een minimum cao werknemers misschien wel zal beschermen. ‘mijn’ cao gaat een stapje verder en is gebaseerd op het goed belonen van horeca professionals. Ik hoop dan ook dat vele collega’s zullen volgen en ik hoop zelfs dat de KHN hier iets mee gaat doen en collega’s ook wil aansporen.’

De belangrijkste verbeterpunten uit de Van Heeckeren-cao:

1 Vakkracht
‘Iemand van 18 jaar  of ouder is bij mij al na zes maanden vakkracht. Dit heeft grote gevolgen voor de verloning natuurlijk. Ik ben van mening dat je na zes maanden echt wel bent ingewerkt in je takenpakket. Laten we elkaar geen mietje noemen.’

2 Salaris
De salarissen liggen in de aanvangsschalen een procent hoger dan in de cao van KHN en CNV. Dit werkt weer door in de verhoging die in juli volgt.

3 Prestatieloon
Na het beoordelingsgesprek kunnen medewerkers er extra salaris bij krijgen. Presteren ze voldoende dan plussen ze 1 procent, ruim voldoende betekent 2 procent extra en bij uitmuntende prestaties krijgt een medewerker er 3 procent bij. ‘Ik ga echt uit van het positieve omdat ook bij voldoende presteren al een beloning volgt. Presteert iemand onvoldoende – waar ik overigens niet van uitga – volgen natuurlijk andere stappen.’

4 Reiskostenvergoeding
Harold van Workum heeft zijn reiskostenvergoeding op laten nemen in de cao. ‘Onze bedrijven zitten op Ameland. Dat betekent dat we ook de boottickets vergoeden van onze medewerkers, ook van de oproepkrachten die in het weekend overkomen. Daarnaast krijgen ze 19 cent per kilometer.cao van heeckeren

Van Workum betaalt in sommige gevallen ook reistijd uit, maar dit staat niet in de cao.

5 Twintig procent korting bij eigen bedrijven
Medewerkers van de Van Heeckeren groep krijgen allemaal twintig procent korting op f&b in alle vier de bedrijven. Ook dit is opgenomen in zijn cao.

In de bedrijfs-cao van Van Heeckeren staan geen uitzonderingen op het nachtwerk (‘al mijn zaken sluiten om 01.00 uur’) of het werken op zondagen.

‘Specifiek kosten hoef je als ondernemer niet te maken om tot een eigen cao te komen. Behalve dan natuurlijk je eigen tijd en inzet. Plus een bedrag voor de registratie van de cao.

Meer CAO berichten lezen?

>> CAO-dossier

Reageer op dit artikel