Rondje geven op terras Amsterdam opnieuw het duurst, Zwolle het goedkoopst

Rondje geven op terras Amsterdam opnieuw het duurst, Zwolle het goedkoopst

Op een terras een rondje geven, is wederom het duurst in Amsterdam. De hoofdstad is voor het vierde jaar op rij de duurste 'terrasstad' van Nederland. Net als vorig jaar is een drankje op een terras in Zwolle het goedkoopst. Dat blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners.

Een rondje van 2 koffie, 2 fris, 2 bier en 2 rosé kost op een terras in Amsterdam gemiddeld 25,10 euro. Dat is 3,5 procent meer dan een jaar eerder. Den Haag staat op plek twee, gevolgd door Den Bosch en Haarlem. Rotterdam steeg drie plekken en completeert de top vijf.

Dat Amsterdam het duurst is, komt volgens de onderzoekers doordat hier de vastgoed- en huurprijzen fors hoger liggen dan elders.

Een rondje in Zwolle is 3,75 euro goedkoper dan in Amsterdam. Met name liefhebbers van een glas rosé kunnen het best naar de Hanzestad, waar de gemiddelde prijs 3,50 bedraagt. Het traditionele fluitje is het betaalbaarst in Almere (2,40 euro) en in Enschede kan er voor 2,18 euro relatief goedkoop koffie gedronken worden.

Inkoop- & verkoopprijzen bier

De prijs van een fluitje is dit jaar harder gestegen dan de inkoopprijs van bier, zo blijkt uit het onderzoek. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, toen de stijging van de inkoopprijs niet volledig werd doorberekend aan de Nederlandse consument. Het afgelopen jaar steeg de inkoopprijs van bier met circa 2,5%. De horecaondernemers daarentegen verhoogde de prijs voor een fluitje met 3,5%. Over de afgelopen vijf jaar steeg de inkoopprijs van bier met 20,9% terwijl de prijs in de horeca gemiddeld met slechts 12,7% werd verhoogd.

Stijgers & dalers

De grootste stijgers dit jaar zijn Leiden en Utrecht, beide steden stegen vijf plekken. In Leiden is men 4,2% duurder uit dan vorig jaar, in Utrecht 4,7%. Ook ’s-Hertogenbosch (+4,5%) en Rotterdam (+4,4%) zaten ruim boven het landelijke gemiddelde van 2,4%. In Nijmegen, Arnhem en Enschede bleven de onderzochte prijzen nagenoeg gelijk.


Jouw terras vergelijken met collega's?

Hoeveel mensen zet je in op een vol terras? Hoeveel is dat per vierkante meter? Wat is de te verwachten opbrengst in een topweek in een hoogseizoen? En wat kost een vaasje, of een kopje koffie in de verschillende provincies?

Misset Horeca benaderde de 100 terrassen uit de Terras Top 100 van 2017 voor een Terras Check. Ondernemers kunnen met deze benchmark hun terras vergelijken met dat van anderen. Download hier gratis dit artikel.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.