nieuws

Delfts horecaboegbeeld Joost Verhoeff overleden

Café 5615

Joost Verhoeff, iconisch boegbeeld van de (Delftse) horeca, is afgelopen woensdagavond overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Verhoeff was jarenlang uitbater van Kobus Kuch op de Beestenmarkt in Delft, voorzitter van de lokale afdeling van KHN en hoofdjurylid van de Café Top 100.

Delfts horecaboegbeeld Joost Verhoeff overleden

Met het overlijden van Joost Verhoeff (58) verliest de Nederlandse horeca, en die van Delft in het bijzonder, een icoon. Tussen 1988 en 1994 was hij samen met zijn partner Ushi Federer eigenaar van Kobus Kuch. In de periode 1989–1994 was hij  voorzitter van de Horecavereniging Beestenmarkt. Daarnaast was de Delftenaar gedurende verschillende perioden en in diverse functies actief bij Koninklijke Horeca Nederland.

Ook op de burelen van Misset Horeca was Joost Verhoeff een bekend gezicht. Zo schreef hij een tijd lang columns voor het vakblad en was hij jarenlang enthousiast hoofdjurylid van de Café Top 100. In die hoedanigheid bezocht hij ontelbaar veel cafés en was hij ook nooit te beroerd om zijn bevindingen persoonlijk toe te lichten aan de ondernemer. In 2016 werd Joost Verhoeff nog geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

‘Prachtig en eigenzinnig mens’

Voormalig hoofdredacteur van Misset Horeca Hans Steenbergen koestert warme herinneringen aan Joost Verhoeff. ‘Ik ontmoette Joost in 1993 toen we met de redactie een nieuwe rubriek opstartte om de nieuwe generatie ondernemers voor het voetlicht te brengen. We brachten ze allemaal samen en er was een discussie aan de gang. Joost was toentertijd ondernemer bij Kobus Kuch en zijn appeltaart was al wereldberoemd in Delft en omstreken.’

Steenbergen haalt terug wat er 25 jaar geleden voorviel. ‘De discussie ging over topsegment horeca en op dat moment stond Joost op: ‘Ik heb een topzaak, want ik verkoop appeltaart.’ Dat was zó ontwapenend en het raakt de kern waar Joost voor staat: hard werken en normaal doen. Die eigenzinnigheid stond toentertijd ook symbool voor de nieuwe generatie waar hij toe behoorde.’

Ook op persoonlijk vlak koestert de voormalig hoofdredacteur en collega-jurylid van de Café Top 100 warme herinneringen aan Joost Verhoeff. ‘Joost was een betrokken Café Top 100-jurylid en toen Piet de Jongh vertrok, volgde hij hem op als hoofdjurylid. Maar ik bewaar de mooiste herinneringen aan hem op persoonlijk vlak. Drie weken geleden hebben we hem bezocht om afscheid te nemen. Erg emotioneel om gedag te moeten zeggen tegen zo’n prachtig mens.’

‘Ongekend enthousiasme en positiviteit’

Joost Verhoeff

Joost Verhoeff op het Delftse stadhuis, omringd door zijn dochters (vlnr) Femke, Kim en Mara.

Ton Lenting begeleidde Joost Verhoeff onder meer bij de overname van zijn zaken als Kobus Kuch en Knus, beiden in Delft. ‘Joost was een voorbeeldondernemer. Hij kon goed rekenen, maar stelde ook de mens centraal. Zowel Kobus Kuch als Knus deed hij over aan zijn bedrijfsleiders en daaruit kun je al opmaken dat hij echt iemand is die mensen kansen gunde en voor veel mensen een leermeester was.’

Lenting heeft evenals Hans Steenbergen ook veel waardering voor de mens Joost Verhoeff. ‘Zijn positiviteit en enthousiasme waren ongekend. Hij was bijvoorbeeld ook spreekstalmeester bij Lenting Loopt en dat kon hij zó goed. Altijd in voor een grap, goed met mensen, goed met woorden. We hebben samen veel zaken bezocht in de loop der jaren en vele mooie gesprekken mogen voeren.

 

Reageer op dit artikel