Franse horeca wil werk maken van asielzoekers

Franse horeca wil werk maken van asielzoekers

Franse horecaondernemers willen dat de overheid vaart zet achter asielprocedures en het hun gemakkelijker maakt geschikt personeel te vinden onder de migranten. Ze hebben duizenden banen in de aanbieding waarvoor Franse werknemers steeds vaker hun neus ophalen.

De vakbond GNI-Synhorcat, die de belangen behartigt van het café-, restaurant- en hotelwezen, zegt dat sommige bedrijven afslanken of de openingstijden aanpassen wegens het tekort aan mankracht. Volgens de huidige wetgeving moeten asielzoekers na aanvraag van de vluchtelingstatus zes maanden wachten voordat ze aan de slag kunnen.

Arbeidspotentieel asielzoekers

'Het is frustrerend. Je hebt hier arbeidspotentieel, je hebt mensen die willen werken maar je kunt ze daarentegen niet inhuren', klaagde Alain Fontaine, eigenaar van de Parijse bistro Le Mesturet die staat te springen om personeel dat lange uren wil maken tegen een escheiden vergoeding.

Frankrijk kampt met een werkloosheid van ruim 9 procent. Dat is een hoofdpijndossier voor president Emmanuel Macron, die heeft beloofd met bedrijfsvriendelijke hervormingen de economie aan te jagen en banen te creëren.