nieuws

Snel meer duidelijkheid over uitstel sluiting rookruimtes horeca

Café 888

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hoopt volgende week op meer duidelijkheid rondom de sluiting van rookruimtes in de horeca. Voorzitter Robèr Willemsen vertelt aan Misset Horeca dat KHN zich er hard voor maakt om de sluitingsdatum uit te stellen tot 2022.

Snel meer duidelijkheid over uitstel sluiting rookruimtes horeca

‘We zijn er druk mee bezig, maar we hebben nog geen akkoord’, verduidelijkt Robèr Willemsen. ‘We hopen op volgende week.’  KHN vindt het cruciaal dat er in ieder geval een redelijke termijn wordt aangehouden om het verbod op rookruimtes in te voeren.  ‘We zetten in op 2022.’

In februari 2018 besliste het hof in Den Haag dat rookruimtes in de horeca niet langer zijn toegestaan. Volgens de rechter zijn rookruimtes in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik. Het hof stelde daarmee de vereniging CAN (Club Actieve Nietrokers) in het gelijk. Niet-rokers in horecagelegenheden kunnen volgens het hof sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Overgangsregeling

Staatssecretaris van VWS, de heer Blokhuis maakte al snel daarop bekend dat de Staat in cassatie ging tegen de uitspraak van het Gerechtshof. Daarmee kon de ruimte worden gemaakt om een overgangsregeling te ontwikkelen om horecaondernemers die geïnvesteerd hebben in rookruimtes iets te compenseren. Zonder hoger beroep zouden alle rookruimtes direct gesloten moeten worden.

Rookverbod

Rookverbod horecaSinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. In september 2016 bepaalde een lagere rechtbank in een door CAN aangespannen zaak dat de rookruimtes mochten blijven bestaan. Het hof besliste anders in februari 2018.

Omzetdaling

Cafés, bars en disco’s hangt een enorme omzetdaling boven het hoofd nu er een verbod komt op rookruimtes. Ondernemers vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf. Dat blijkt uit een grote enquête van Misset Horeca.

Verbod op rookruimtes: desastreuze omzetdaling verwacht

KHN: ‘Uitspraak zorgt voor onrust’

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemde het eerder al dramatisch voor cafés en discotheken met een rookruimte dat horecabedrijven geen aparte plek meer mogen hebben voor rokers. ‘Na een aantal jaren rust ‘op het rookfront’ zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers’, aldus Robèr Willemsen. ‘Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft zo’n aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan.’ Sommige horecazaken hebben volgens hem tienduizenden euro’s geïnvesteerd in een rookruimte.

Horecabrains: ‘Verbod rookruimtes doodsteek voor horeca’

Reageer op dit artikel