nieuws

Geen finales voor Nederlandse deelnemers koffie WK

Café 361

Geen finales voor Nederlandse deelnemers koffie WK
foto: Lanny Huang / World Coffee Events

Het is Nederlands baristakampioen Wendelien van Bunnik niet gelukt hoge ogen te gooien op het World Barista Championship 2019, ze werd al in de eerste ronde uitgeschakeld. Ook winnaar van de Dutch Brewers Cup Sander Groenink lukte het niet tot de finale van de World Brewers Cup door te dringen. Beide wedstrijden werden gehouden op de World Coffee Championships in Boston.

Wendelien van Bunnik won in maart op Amsterdam Coffee Festival het Dutch Barista Championship 2019 en mocht ons land vertegenwoordigen op het World Barista Championship 2019 (WBC). Vooraf zei ze dat het halen van de halve finale het doel was. Dat is echter niet gelukt, ze werd uiteindelijk 21e en in de halve finale is plek voor 16 barista’s.

‘Ik ben enorm trots op die 21e plek’, zegt Van Bunnik. ‘Daar hebben we echt zo hard voor gewerkt, en het is voor een eerste keer WBC heel netjes. Het was een intensieve week, maar echt waanzinnig tof. Mijn team deed het fantastisch en daardoor heb ik echt een fijne run kunnen doen.’

Ze had wel last van de spanning, geeft ze toe. Daardoor liep ze in de loop van haar run al snel 40 seconden uit de pas. ‘Maar die heb ik tijdens de run nog in kunnen lopen, waardoor ik uiteindelijk zelfs tijd over had.’

Het World Barista Championship is uiteindelijk gewonnen door Jooyeon Jeon uit Zuid-Korea. Daarmee is ze na Agniezska Rojewska, die vorig jaar nèt Lex Wenneker voorbleef en het WBC 2018 won, pas de tweede vrouwelijke winnaar van het WBC.

In een deelnemersveld van 54 nationaal baristakampioenen is de 21e plek van Van Bunnik een nette prestatie. Traditioneel doen de Nederlands kampioenen het behoorlijk goed op het WBC: meestal eindigt de winnaar van het Dutch Barista Championship in de bovenste helft van het deelnemersveld. De tweede plek van Wenneker vorig jaar was de beste prestatie ooit van een Nederlandse barista op het WBC.

‘Natuurlijk hoop je tijdens de anouncements voor de halve finale dat je naam wordt genoemd. maar ik heb gezien wat de puntenverschillen in de top-25 waren, en het lag allemaal zo dicht bij elkaar. Maar het was een heel leerzame en waardevolle ervaring, waar ik met volle teugen van heb genoten.’

Uitslag finale World Barista Championship 2019:

  1. Jooyeon Jeon – Zuid-Korea
  2. Michalis Dimitrakopoulos – Griekenland
  3. Cole Torode – Canada
  4. Mikael Jasin – Indonesië
  5. Wojtek Bialczak – Duitsland
  6. Mathieu Theis – Zwitserland

World Brewers Cup

Sander Groenink won in maart op het Amsterdam Coffee Festival zowel het Dutch Cup Tasters Championship als de Dutch Brewers Cup. In beide wedstrijden verdiende hij een ticket voor de wereldfinale, de World Cup Tasters Championship wordt in juni gehouden op World of Coffee in Berlijn.

Op de World Brewers Cup 2019 behaalde Groenink geen finaleplaats, hij eindigde als 14e. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Jia Ning Du uit China.

De uitslag van de finale:

1. Jia Ning Du – China
2. Patrik Rolf – Zweden
3. Alessandro Galtieri – Italië
4. Chikako Nakai – Japan
5. Hsu Shih Yuan – Taiwan
6. Daniel Hofstetter – Zwitserland

Historie World Barista Championships

Jaar Winnaar Uitslag Nederland
2019 – Boston Jooyeon Jeon – Zuid-Korea 21e (van 54) – Wendelien van Bunnik
2018 – Amsterdam Agniezska Rojewska – Polen 2e (van 57) – Lex Wenneker
2017 – Seoul Dale Harris – Verenigd Koninkrijk 16e (van 57) – Merijn Gijsbers
2016 – Dublin Berg Wu – Taiwan 6e (van 61) – Lex Wenneker
2015 – Seattle Sasa Sestic – Australië 15e (van 48) – Lex Wenneker
2014 – Rimini Hidenori Izaki – Japan 8e (van 54) – Coen van Sprang
2013 – Melbourne Pete Licata – VS 24e (van 51) – Zjevaun Lemar Janga
2012 – Wenen Raul Rodas – Guatemala 9e (van 54) – Coen van Sprang
2011 – Bogotá Alejandro Mendez – El Salvador 9e (van 53) – Yakup Aydin
2010 – Londen Michael Phillips – VS 25e (van 53) – Sander Schat
2009 – Atlanta Gwilym Davies – Verenigd Koninkrijk 33e (van 51) – Sander Schat
2008 – Kopenhagen Stephen Morrissey – Ierland 3e (van 51) – Liesbeth Sleijster
2007 – Tokio James Hoffman – Verenigd Koninkrijk 14e (van 45) – Rose van Asten
2006 – Bern Klaus Thomsen – Denemarken 8e (van 39) – Rose van Asten
2005 – Seattle Troels Overdal Poulsen – Denemarken 20e (van 35) – Donar Theunissen
2004 – Trieste Tim Wendelboe – Noorwegen 14e (van 34) – Donar Theunissen
2003 – Boston Paul Basselt – Australië 11e (van 24) – Jeroen Veldkamp
2002 – Oslo Frits Storm – Denemarken 18e (van 26) – Jeroen Veldkamp
2001 – Miami Martin Hildebrandt – Denemarken  (geen DBC)
2000 – Monte Carlo Robert Thorensen – Noorwegen  (geen DBC)

 


 

Reageer op dit artikel