nieuws

Voorwaardelijke celstraf voor bierfraude in de horeca

Café 882

Voorwaardelijke celstraf voor bierfraude in de horeca

Een 54-jarige ondernemer uit Nijkerk is donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden voor grootschalige bierfraude. De horecaondernemer verkocht duizenden fusten gevuld met merkloos bier als Heineken, Amstel of Grolsch.

Dat bleek donderdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De zaak kwam aan het rollen toen horecabedrijven in Rotterdam klachten kregen over bier. Deze fusten bleken uit Nijkerk afkomstig, waar het echtpaar een evenementencentrum runde. Volgens het OM werden de fusten in een autowasstraat schoongemaakt. Door die onhygiënische toestanden liepen consumenten het risico ziek te raken, aldus de rechtbank.

Boete en celstraf

Ondernemer Willem van de P. erkende de fraude. Hij zei dat hij het bier onder eigen merk wilde verkopen. Maar bij het schoonmaken ging het mis: het bier werd na verloop van tijd aangetast. Hij kocht een professionele schoonmaakmachine en erkende in 2016 en 2017 fusten Heineken met een ander merk bier gevuld en verkocht te hebben. Heineken meent dat er 70.000 fusten van 50 liter vervalst zijn.

Volgens Van de P. zijn die getallen veel lager. Naast Van de P. werd ook zijn vrouw, de 46-jarige Erika van de B., voor de fraude veroordeeld. Zij gaf leiding aan een van hun twee bedrijven en kreeg een voorwaardelijke taakstraf van 80 uur. Hun twee ondernemingen kregen elk een voorwaardelijke boete van 50.000 euro.

Schadevergoeding aan Heineken

Tegen Van de P. was 15 maanden cel geëist, tegen zijn 46-jarige vrouw Erika van de B. 10 maanden. De opgelegde straffen zijn lager en werden als voorwaardelijk opgelegd, omdat de verdachten in een civiele zaak al zijn veroordeeld tot betaling van 270.000 euro aan Heineken. Een voorwaardelijke straf houdt in dat de straf wel wordt uitgesproken maar dat deze niet ten uitvoer wordt gebracht. Wanneer de dader opnieuw de fout in gaat of bepaalde voorwaarden die de rechter gesteld heeft negeert, kan de straf alsnog tot uitvoering worden gebracht.