Minister attent op 'creatieve omzeiling' Wet Arbeidsmarkt in balans

Minister attent op 'creatieve omzeiling' Wet Arbeidsmarkt in balans

Als bedrijven proberen de nieuwe arbeidswet WAB te omzeilen, gaat verantwoordelijk minister Wouter Koolmees de werkgevers daar zeker op aanspreken. Ontwijking van de regels is onwenselijk, zo zei hij in de Tweede Kamer.

De bewindsman ziet dat sommige ondernemingen proberen op een 'creatieve' manier onder de regels uit te komen. Ze bedenken nieuwe schijnconstructies, waarbij je niet in vaste dienst bent maar wel als zodanig moet meedraaien in het bedrijf. Terwijl de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die op 1 januari inging, het voor ondernemers juist aantrekkelijker moet maken mensen een baan aan te bieden. Volgens Koolmees gebeurt dat laatste ook. Hij noemde de ANWB en een uitzendbureau dat 250 mensen een contract voor onbepaalde tijd gaf. Dat komt door de financiële prikkels in de WAB.

De minister erkent dat de invoering van de WAB gepaard gaat met wrijvingen, zoals 'altijd' bij een nieuwe wet. Ook moeten de betrokkenen wennen aan de andere regels. Hij zegt de zorgen, bijvoorbeeld in de horeca, te begrijpen en hij is bereid goed te kijken naar 'echte'kritiek. Ook wil de bewindsman de werking van de WAB meteen in kaart brengen.

Maar volgens hem is er ook sprake van indianenverhalen. Hij wijst op de klacht van een zelfstandige (zzp) die vreesde dat hij nu 'anders' moest gaan werken. 'Dat klopt niet. De WAB gaat niet over de zzp', benadrukt Koolmees.

Brancheorganisatie KHN ziet de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) als grootste bedreiging voor 2020. Meer dan 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is, maar meer dan de helft weet niet wat de impact gaat zijn op de bedrijfsvoering en bedrijfskosten. Dat zegt payrollorganisatie Persoonality. 'Geschat wordt dat dit tientallen miljoenen per jaar extra gaat kosten'. Persoonality deed onderzoek onder 280 horecaondernemers, waaronder ondernemers met tientallen zaken. De grootste zorgen bij de horecaondernemers zitten vooral in de extra kosten en de extra tijd die de nieuwe wet met zich meebrengt. Daarnaast zijn ondernemers, volgens Persoonality,  bang dat niet alle regels bekend zijn en om deze reden niet kunnen worden uitgevoerd. Juist in de horecasector wordt veel gewerkt (meer dan 70%) met flexkrachten.

Over de WAB

De Eerste Kamer heeft in mei 2019 de Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen. Deze wet, ook wel WAB genoemd, gaat in per januari 2020. Wat betekent de WAB voor horeca ondernemers? Dat lees je hier

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.