Tess Posthumus en Timo Janse openen cocktailbar Dutch Courage

Tess Posthumus en Timo Janse openen cocktailbar Dutch Courage
Tess Posthumus en Timo Janse

Wereldwijd bekroonde bartenders Tess Posthumus en Timo Janse openen in april cocktailbar Dutch Courage op de historische Zeedijk in Amsterdam. Waar hun eerste bar Flying Dutchmen Cocktails (2017) een focus heeft op internationale klassieke cocktails, zullen Posthumus en Janse bij Dutch Courage jenever en oud-Hollandse likeuren een podium bieden.

Al honderden jaren speelt Nederlands gedistilleerd op het wereldtoneel een grote rol. Zo vochten Nederlandse en Engelse soldaten ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog zij aan zij. Tijdens de strijd dronken de Engelsen zich geregeld moed in met Dutch Courage, oftewel een flinke slok jenever die ze kregen van de Nederlandse soldaten.

Tess Posthumus: 'Onze traditionele jenever werd breed verhandeld en over de hele wereld gedronken. En tijdens de Amerikaanse ‘gouden eeuw van de cocktail’ (1850-1920) was jenever naast brandy, whiskey en rum, één van de vier dranken die als basis in de klassieke cocktails werd gebruikt. Bij Dutch Courage laten we onze gasten opnieuw verliefd worden op jenever en andere mooie distillaten, zoals Nederlandse gin, rum en brandewijn. De Zeedijk, van oudsher een buurt waar de kruiden en specerijen het land binnenkwamen, is daarmee vanzelfsprekend de ideale locatie.'

Ode aan jenever en oud-Hollandse likeuren

De cocktailkaart bestaat voor het overgrote deel uit jenever en oud-Hollandse likeuren maar ook buitenlands gedistilleerd, met verhalen die terugleiden naar Nederland, zijn verkrijgbaar. Timo Janse: 'We doen niet aan reserveringen en willen een goede balans bieden tussen enerzijds een cocktailbar van hoog niveau en anderzijds de gezellige laagdrempelige sfeer van de bruine kroeg. Naast een cocktail op basis van de Nederlandse geschiedenis, kan je hier ook terecht voor een kwalitatief kopstootje met lokale bieren of een jenever tasting flight.'

In december 2017 openden Tess en Timo hun eerste bar op het Singel 460 in Amsterdam, Flying Dutchmen Cocktails. Naast de prijzen die het duo op eigen titel wonnen, is ook de bar in het monumentale Odeon pand meermaals in de prijzen gevallen. Zo staat de bar onder meer in de cocktailbar top 15 van Gault&Millau en op de Discovery lijst van World 50 Best Bars. Naast het succes achter de bar, organiseert het duo samen met Albert van Beeck Calkoen sinds 2017 Amsterdam Cocktail Week. Een week lang geven de meest toonaangevende bars van Amsterdam workshops en ontwikkelen zij signature cocktails. Ook  zijn Tess en Timo eigenaar van Perfect Serve Barshow, de jaarlijkse beurs voor high end horeca die 12 en 13 mei 2020 voor de zevende keer plaats zal vinden in de Westerunie.

Tess en Timo