De jaarlijkse spirit wedstrijd laat zien welke gedistilleerde dranken hoge ogen gooien bij een internationaal publiek van meesterproevers. Dit jaar waren de juryleden unaniem in hun oordeel de wodka van de Amsterdamse distilleerderij The Stillery een gouden medaille toe te kennen in de categorieën biologisch en premium.
Naast dubbel goud is de gedistilleerde drank bekroond met een Europese meestertitel. 'Het is vergelijkbaar met het winnen van de Champions League maar dan voor wodka', zegt oprichter Pascal Peeters. De gedistilleerde drank kreeg eerder al een zilveren medaille in 2017. Dit was voordat The Stillery vorig jaar hun nieuwe ambachtelijke distilleerderij opende.
Sinds 2019 hebben de jongens van The Stillery hun eigen craft distilleerderij in de Amsterdamse haven waar ze de touwtjes volledig zelf in handen hebben. De wodka heeft een aardige reis achter de rug, zo begon de productie van de spirit ooit op een zolderkamer van een studentenhuis. Nu de drank is uitgegroeid tot een van de beste wodka’s van de wereld is het duidelijk dat het loont om elke stap in het productieproces in eigen hand te hebben.
The Stillery's First wordt gemaakt van gemout spelt, een graansoort die al sinds de oudheid bestaat. Het graan is veel smaakvoller dan de meeste andere granen: spelt geeft de wodka een heerlijk rijke amandel zoetheid en een boterig, bijna witte chocolade-achtig mondgevoel. De wodka heeft een alcohol percentage van 40 procent en is in zowel in 50cl als 70cl verkrijgbaar.
De biologische spelt wodka verscheen voor het eerst ten tonele in 2015 en lanceerde de carrière van The Stillery oprichter en meesterstoker, Pascal Peeters. De wodka draagt de toepasselijke naam The Stillery’s First om de dorst van het bedrijf naar meer te illustreren. Naast hun gevierde wodka produceert de distilleerderij een zeer florale gin, gemaakt met 17 lokale botanicals, en een met zilver bekroonde oude jenever genaamd The Stillery’s Ouwe.