nieuws

Nieuwe Hygiënecode catering minder streng

Catering

Het Voedingscentrum heeft een nieuwe Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie uitgegeven. De code, die enkele versoepelingen kent, treedt in werking op 1 januari 2009. De Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen van 2001 vervalt op die datum.

Een belangrijke constatering is dat de nieuwe code op sommige punten wat minder streng is, zegt woordvoerder Patricia Schutte van het Voedingscentrum. ‘We zeggen niet meer dat het zachtgekookte eitje verboden is. Wel raden we aan om voor hardgekookt te kiezen.’ Een zelfde versoepeling geldt voor de 72-uursnorm voor het bewaren van producten onder de vier graden. Schutte: ‘In plaats van die strikte 72 uur, zeggen we nu drie dagen. Dat betekent dat de keuken donderdagochtend iets kan bereiden, wat zondagavond mag worden opgegeten.’

Verder zijn er een paar nieuwe items opgenomen. Zo bevat de code uitgangspunten bij sous-videbereiding en bij ‘verpakken onder beschermende atmosfeer’. Ook is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd: ‘Transporteren van maaltijdcomponenten.’ Dit komt in de plaats van het onderdeel uitbrengmaaltijden. De onderdelen kinderdagverblijven, uitbrengmaaltijden en dienstencentra zijn ondergebracht in de Hygiënecode voor kleine Instellingen.

Ook is de code uitgebreid met het ministerie van Defensie, en zal dus van toepassing worden voor activiteiten van Paresto. Voor het onderdeel Activiteitenbegeleiding kan de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen worden gebruikt, met uitzondering van die activiteiten waarbij etenswaren worden verstrekt of verkocht aan derden.

In tegenstelling tot de oude code heeft deze nieuwe Hygiënecode geen papieren versie meer, maar is vanaf 1 november alleen online beschikbaar voor de lidinstellingen van de Brancheorganisaties in de Gezondheidszorg (Actiz, FNU, GGZ Nederland, NVZ en VGN) en voor medewerkers van Defensie.

Reageer op dit artikel