nieuws

‘Catering op basis van diepvries is goedkoper

Catering

Diepvriesgrondstoffen gebruiken is in de catering kosten effectiever dan het gebruik van verse grondstoffen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Manchester Food Research Centre (MFRC). Kostenbesparing is er vooral bij complexe producten zoals bladerdeeg canapé’s, die veel werk en deskundigheid vereisen.

‘Catering op basis van diepvries is goedkoper

Naast besparing op de bereidingstijd levert het gebruik van diepgevroren grondstoffen minder afval op en zijn er minder kosten voor personeel. Het onderzoek beperkte zich echter wel tot twee menu’s.

Menukeuze catering

De opdracht voor het onderzoek kwam van de British Frozen Food Federation. De onderzoekers vergeleken twee menus, bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Voorgerechten waren een bladerdeeg canapé of gepaneerde Camembert. Hoofdgerechten waren lamsbout en zalmfilet ‘en croute’. Desserts waren profiteroles en aardbeienkwarktaart.

Ingewikkelde receptuur

Vooral de bladerdeeg canapé’s waren bij diepvries veel goedkoper, omdat ze duur zijn en veel deskundigheid vergen om te maken. De tijd voor de voorbereiding, garen en garneren waren bij diepvries significant minder. Ook de energiekosten waren lager. Er was minder afval dan bij verse ingrediënten. En er was minder hoog opgeleid personeel nodig, zowel voor de bereiding als voor het leidinggeven.

Reageer op dit artikel