nieuws

Eenvijfde in zorg bepaalt niet eetmoment

Catering

Eenvijfde van de bewoners in zorgcentra kan niet bepalen wanneer ze eten, drinken of verzorging krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het instituut Nivel. Desalniettemin geven bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen hun leven gemiddeld een 7,3.

Eenvijfde in zorg bepaalt niet eetmoment

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat ouderen een hogere kwaliteit van leven ervaren naarmate ze vaker deelnemen aan groepsactiviteiten, bezoek krijgen van vrijwilligers en vaker een praatje maken met verzorgenden. Het gaat dan om gesprekjes tussendoor, los van zorgmomenten, meldt Zorgvisie.

Bij vier van de tien ondervraagden komen de medewerkers wel eens langs voor zo’n praatje, variërend van een keer per dag (11 procent) tot hooguit een keer per maand (27 procent).Bewoners met de genoemde sociale contacten voelen zich veiliger en meer geaccepteerd door hun omgeving, en zijn tevredener over hun woonsituatie. Ook voelen ze zich lichamelijk beter.

Minpunten zijn daarentegen dat een op de vijf bewoners niet kunnen bepalen wanneer ze eten, drinken en verzorging krijgen. Andere punten van onvrede zijn dat ze niet buitenshuis kunnen komen waar ze willen (32 procent), en zich eenzaam voelen (29 procent).

Het Nivel deed het onderzoek in opdracht van brancheorganisatie ActiZ. Het ondervroeg 556 niet-demente bewoners uit zes verpleeghuizen en zestien verzorgingshuizen over de kwaliteit van hun leven en de gang van zaken binnen de instelling.

Reageer op dit artikel