nieuws

Flinke krimp facilitaire markt

Catering

De totale facilitaire markt in Nederland is met 3,5 procent gekrompen ten opzichte van twee jaar geleden. Facilitaire aanbieders, zoals cateraars, zagen hun omzet ook dalen. Wel nam de totale uitbesteding van diensten toe.

Flinke krimp facilitaire markt

Dit blijkt uit onderzoek van Twynstra Gudde in samenwerking met de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN). De totale facilitaire markt inclusief vastgoed noteerde twee jaar geleden nog een omzet van 65,0 miljard euro. Nu is dat 62,8 miljard euro, een krimp van 3,5 procent.

De facilitaire marktomvang exclusief vastgoed bedraagt 33,6 miljard euro, een afname van 1,9 miljard euro in twee jaar tijd. De onderzoekers stellen dat de krimp een gevolg is van kostenbesparingen bij facilitaire organisaties, Het Nieuwe Werken en de economische crisis.

Het onderzoek toont aan dat de facilitaire aanbieders, zoals cateraars, schoonmaakbedrijven en beveiligingbedrijven, hun totale omzet van 21,5 miljard euro naar 21 miljard euro zagen dalen.

Hoewel de facilitaire markt krimpt, besteden meer organisaties hun facilitaire diensten uit. De uitbestedingsgraad steeg van 61 naar 63 procent. In contractcatering nam dat zelfs toe met drie procent (36 > 39%). Het aantal medewerkers (uitbesteed) daalde wel, van 15.663 naar 14.834.

In de decembereditie van Misset Catering een uitgebreid verhaal over dit onderwerp, inclusief specifieke cijfers over contractcatering.

Meer facility: