nieuws

Kansen voor cateraars in zorg

Catering

Duizenden scholieren gaat vrijdag 3 april pannenkoeken bakken in verzorgings- en verpleeghuizen in ons land. Op die dag vindt de Pannenkoekdag 2009 plaats.

Kansen voor cateraars in zorg

De zorg is een enorme groeimarkt voor contractcateraars, omdat de f&b voor het leeuwendeel nog niet is uitbesteed. De opkomst van privatisering in de institutionele wereld wordt als mogelijkheid gezien, maar heeft cateraars nog niet echt geholpen. De trend van het plaatsen van zorgboulevards en het doorvoeren van hotelmatige zorg biedt kansen. Gastvrijheid is nu eenmaal een van de kernzaken van cateraars.

Status

Volgens FSIN besteden instellingen de catering nog niet uit vanwege een aantal verkeerde aannames. De belangrijkste redenen op een rij:

-het misverstand over BTW; bij cateraars gelden echter dezelfde percentages

-zorginstellingen denken zelf scherper te kunnen inkopen; meestal is dit niet het geval

-de sociale problematiek bij overname personeel door cateraar

-de facilitair manager (of hoofd hoteldienst) krijgt een kleinere taak en dar verlaagt zijn status

-investeringen moeten versneld worden afgeschreven

Omzetstijging

In de tussentijd neemt de omzet van cateraars in de zorg ieder jaar toe, zij het niet spectaculair. Bureau Foodstep uit Wageningen becijferde voor FSIN dat de omzet vorig jaar met 3,4 procent steeg tot 1,38 miljard euro. Verzorgingshuizen vormen de grootste omzetmaker (305 miljoen euro) binnen deze sector, gevolgd door gehandicaptenzorg (297 miljoen) en verpleging (212 miljoen). Uitgebreider cijfermateriaal in de komende uitgave van Misset Catering.

Reageer op dit artikel