nieuws

Patat wint Jaarprijs Voedingscentrum

Catering

De nieuwe fritessoort Fridéale van Aviko heeft de Jaarprijs Voedingscentrum 2006 gewonnen. Deze patatsoort heeft een speciaal laagje waardoor ze 33 procent minder vet opnemen. De prijs is woensdagmiddag uitgereikt.

Patat wint Jaarprijs Voedingscentrum

Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Overgewicht, overhandigde de bijbehorende trofee in Den Haag aan de fritesfabrikant uit het oosten van het land. Door het speciale laagje neemt Fridéale 33 procent minder vet op en bevat daardoor aanzienlijk minder verzadigd vet en 30 procent minder calorieën dan gewone frites.

Geen onverstandige keuze
De jury was blij dat er nu ook een verstandiger keuze gemaakt kan worden binnen het segment frites. ‘Mits ze in vloeibaar vet worden gebakken. Zeker als het als onderdeel van een hoofdmaaltijd gegeten wordt, hoeft een frietje nu geen onverstandige keuze meer te zijn’, aldus de jury. ‘We hopen dat de gebruikte technologie de standaard wordt voor alle producenten van frites.’

Kritiek op inzendingen
Woensdagmiddag werd voor de tiende keer de Jaarprijs Voedingscentrum vergeven. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan een product of initiatief dat een bijdrage levert aan het verbeteren van het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. Met 54 inzendingen is het record dit jaar gebroken. Deze inzendingen zijn, net als het product van winnaar Aviko, niet onomstreden. Ook nu levert journalist Wouter Klootwijk veel kritiek op de winnaar.