Zorgpatiënten willen samen aan tafel

Zorgpatiënten willen samen aan tafel

Maar liefst 87 procent van cliënten van verpleeg- en verzorgingshuizen wil samen eten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van cateraar Albron. Die ...

Onderzoeksinstituut Nivel voerde het onderzoek uit. Op deze site is ook het complete rapport te vinden. Behalve dat ouderen graag samen eten, is onder meer gebleken dat ze huiselijkheid en een vriendelijke bediening belangrijk vinden en dat het eten gaar moet zijn.

Vijf typen eters
Het onderzoek heeft geleid tot een indeling in vijf typen eters binnen verpleeg- en verzorgingshuizen. Albron gaat de eetprofielen inzetten in de Beter Eten Monitor waardoor haar dienstverlening nog beter kan worden afgestemd op de wensen van cliënten in zorginstellingen. In die monitor verzamelt Albron gegevens over wat cliënten belangrijk vinden bij eten en drinken.De vijf eetprofielen zijn:
De traditionele eter
-eet het liefst wat hij van huis uit gewend is en hecht weinig belang aan een luxe maaltijd
De avontuurlijke eter
-houdt van gerechten uit de buitenlandse keuken en eet graag nieuwe dingen
De gemakkelijke eter
-lust bijna alles, vindt het fijn om samen met andere bewoners te eten, maar vindt een vriendelijke bediening belangrijk
De kritische eter
-zijn kritisch en kieskeurig wat eten en drinken betreft en hebben een verfijnde smaak
De dankbare eter
-niet erg kritisch of kieskeurig, klaagt nooit over het eten, heeft geen verfijnde smaak en vindt eten vooral een gezellige aangelegenheid.

Inzicht is essentieel
Inzicht in typen eters van cliënten is essentieel om de zorg- en dienstverlening op dit gebied te verbeteren, aldus Albron. Dit sluit aan bij vraaggerichte zorg, waarbij het cliëntenperspectief centraal staat en de cliënt de mogelijkheid heeft om zelf te kiezen. Het past ook bij de huidige aandacht voor het verbeteren van de voedingstoestand van deze doelgroep. Door rekening te houden met verschillende typen eters, kan de kwaliteit van leven van cliënten worden verhoogd. Eerder stelde Albron al eetprofielen op voor consumenten en, in september, voor studenten.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.