nieuws

Chinezen willen Zwitserse luchtvaartcateraar

Catering 2051

De zwitserse Luchtvaartcateraar Gategroup komt in Chinese handen. Het Chinese conglomeraat HNA neemt de onderneming over voor omgerekend zo’n 1,3 miljard euro.

Chinezen willen Zwitserse luchtvaartcateraar

Het is de bedoeling dat de beursnotering van Gategroup in Zürich, na de overname, verdwijnt. Gategroup komt als onafhankelijk bedrijf in de portefeuille van HNA terecht. Het hoofdkantoor blijft in Zwitserland en het huidige bestuur blijft wel aan.

Minstens 67 procent van de aandeelhouders moet akkoord gaan met de bieding, die unaniem wordt gesteund door het bestuur van Gategroup.

Gategroup bestaat zelf uit tien verschillende bedrijven, waaronder deSter, eGate Solutions, Gate Aviation en Gategourmet. HNA heeft een vloot van meer dan achthonderd vliegtuigen via bijvoorbeeld Hainan Airlines, Tianjin Airlines en Urumqi Air. Naast luchtvaart is het actief in infrastructuur, vastgoed, toerisme en logistiek.

Het Zwitserse bedrijf zette vorig jaar een verlies van omgerekend ruim 58 miljoen euro in de boeken. Gategroup gaf eerder ook aan driehonderd arbeidsplaatsen weg te snijden.

De sector van luchtvaartcateraars worstelt met veranderde marktomstandigheden. Een overnamegolf bij luchtvaartmaatschappijen heeft ervoor gezorgd dat de vervoerders makkelijker met de vuist op tafel kunnen slaan bij contractonderhandelingen. Ook is er op korte vluchten minder behoefte aan bijvoorbeeld maaltijden.

Reageer op dit artikel