nieuws

Cateraars Zuidas gaan voedselverspilling tegen

Catering 11831

Aan de Amsterdamse Zuidas zijn zeven grote bedrijven en hun cateraars begonnen aan een project om voedselverspilling tegen te gaan.

Cateraars Zuidas gaan voedselverspilling tegen

In samenwerking met Green Business Club Zuidas en Wastewatchers gaan zij zes maanden lang monitoren wat er verspild wordt bij banqueting lunches. Op basis van deze gegevens wordt het aanbod aangepast, waardoor veel verspilling wordt voorkomen.

Gericht aanbieden

Bij banqueting (verzorgde lunches bij vergaderingen en bijeenkomsten) wordt bij uitstek veel verspild. Factoren zoals no-shows, goed over willen komen bij de gasten, maar ook gebrek aan flexibiliteit in het aanbod spelen een rol. Wastewatchers en GBC Zuidas willen deze vorm van voedselverspilling aanpakken, omdat hier nog grote slagen zijn te maken. Met behulp van de Wastewatchers tool kan een cateraar ook bij banqueting veel gerichter aanbieden en veel voedselverspilling voorkomen.

Voedselverspilling tegengaan

voedselverspillingWastewatchers heeft een tool ontwikkeld om verspilling bij bedrijven en cateraars te monitoren én te analyseren. Het werkt simpel: overgebleven producten worden letterlijk geteld. Verschillende variabelen, van het weer tot de dag van de week, worden hierin meegenomen. Door deze data te analyseren, krijgt men informatie over op welk moment je het beste welke producten kunt aanbieden, oftewel, het aanbod wordt beter afgestemd op de vraag.

Lees meer over voedselverspilling in het dossier duurzaamheid

Bij de deelnemers wordt vanaf nu zes maanden lang verspilling van banqueting lunches gemonitord. Deze data worden geanalyseerd en na drie maanden volgen de eerste concrete aanbevelingen. Aan het einde van de zes maanden vindt er opnieuw een analyse plaats, waaruit het effect van de aanbevelingen zichtbaar wordt. De resultaten worden gepubliceerd in een magazine dat Wastewatchers uitbrengt en op de website van Green Business Club Zuidas. Deelnemende partijen zijn ABN AMRO/Vermaat, Accenture/ISS, Lexence/Vitam, Loyens & Loeff/Eurest, RAI Amsterdam/RAI, Van Doorne/Albron, Zuidas gemeente Amsterdam/WeCanteen.

Reageer op dit artikel