nieuws

Vermaat opent restaurant Babel in OBA Oosterdok

Catering 751

Na  een verbouwing van ruim een jaar is de vernieuwde Openbare Bibiotheek Amsterdam (OBA) het Oosterdak af. JCAU, verantwoordelijk voor het oorspronkelijke ontwerp van het iconische gebouw, ontwierp, nu 10 jaar later, ook de vernieuwde versie van het OBA Oosterdok.

Vermaat opent restaurant Babel in OBA Oosterdok
©FlorisHeuer

Op de zevende verdieping herrees, uit een succesvolle samenwerking tussen Vermaat en ontwerpbureau Tank, deze plek met verbeterde faciliteiten zoals ruimere openingstijden, nieuwe studieplekken en het nieuwe restaurant Babel. Het Huis van alle Talen, uniek voor OBA Oosterdok, draait om leren en uitwisselen, om het vertellen en ontdekken van verhalen en mooie woorden uit alle talen en culturen die Amsterdam rijk is.

In opdracht van OBA ontwikkelden Tank en Vermaat restaurant Babel dat op de zevende verdieping van de OBA is verrezen. Het aanbod van Babel weerspiegelt de culturele diversiteit van de stad en is een ontmoetingsplek voor de Amsterdamse smeltkroes van nationaliteiten en markante mensen met bijzondere en alledaagse verhalen.

Culinaire signatuur

Vermaat bedacht een bijzonder nieuw horecaconcept dat helemaal past bij het publiek, de plek en de wensen van OBA. Vermaat ontwikkelde ook de culinaire signatuur van Babel. Samen met culinaire experts, wetenschappers en duurzame boeren stelden zij een menu samen waar bezoekers met een schoon geweten van kunnen genieten. Voor de recepten van het afwisselende aanbod haalde Vermaat inspiratie uit wereldrecepten en bezoekjes aan restaurants met vernieuwende creaties uit verschillende wereldsteden. De ingrediënten daarentegen komen zoveel mogelijk uit Amsterdam en omstreken. Om die reden verandert de kaart met de seizoenen mee.

Compleet wit

Tank, verantwoordelijk voor het interieurontwerp van Babel, maakte het interieur van het centrale gebied compleet wit. Dit zorgt ervoor dat je je echt in de keuken waant. De witte kleur dient als canvas voor het eten, drinken, de open keuken en de mensen. De centrale trap leidt de bezoeker langs een kastenwand vol mondiale kruiden en etenswaren direct in het hart van de witte zone. Vanuit dit centrale punt liet Tank transparante ribben over het plafond over de ruimte uitwaaieren die de verschillende zones met elkaar verbinden. In alle talen die in Amsterdam gesproken worden, is ‘Leuk je te ontmoeten. Wat brengt je hier?’ op de ribben te lezen. Zo verbinden ze niet alleen de verschillende zones, maar ook de bezoekers met elkaar.

Het interieur van het restaurantgedeelte vormt een sterk contrast met de centrale, witte zone. Tank koos voor riante banken en grote tafels zodat bezoekers altijd een meubelstuk delen. De overdaad aan bakstenen die de wanden bekleden, is een subtiele knipoog naar de stijl van de Amsterdamse school. De diepgele kleur die de keuken accentueert, is een referentie naar de kleur van nieuwsgierigheid en creativiteit.

Vermaat

Sinds oprichting in 1978, heeft Vermaat zich ontwikkeld van delicatessenwinkel tot de toonzetter in de wereld van eten en drinken. ‘Onze no-nonsense mentaliteit en focus op continuïteit biedt een stevige basis, waarmee het team met een frisse blik de dynamische wereld van nu te lijf gaat.’

Vermaat ontwikkelt volledig op maat gemaakte horeca- en retailconcepten voor bedrijven, ziekenhuizen, musea, luchthavens, evenementen en meer. Het bedrijf staat op nummer 4 in de Top 25 Grootste Cateraars van Nederland .

Foto's

Reageer op dit artikel