Van Gogh pleit voor landelijk aardappeloogstfeest

Van Gogh pleit voor landelijk aardappeloogstfeest

Er zou een landelijk oogstfeest opgezet moeten worden waarbij de nieuwe aardappel in de schijnwerpers staat, net als nieuwe haring. Daarvoor pleit Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort.

Het friteshuis, met drie vestigingen in het centrum van de Keistad, viert al jarenlang de komst van nieuwe aardappelen met allerlei activiteiten voor gasten en liefhebbers. Een aantal weken geleden heeft Van Gogh pootaardappelen gepland die mensen vervolgens op konden halen om deze thuis als 'gastouder' verder te verzorgen.

Zo'n dertig mensen hebben een plantje meegenomen. Het is de bedoeling dat ze de aardappelen meenemen naar het oogstfeest bij Stadsboerderij De Vosheuvel in Amersfoort, waar het team van Van Gogh er Vlaamse frites van maakt.

Aardappel net als haring

Van Gogh heeft het feest rondom de nieuwe aardappel een beetje afgekeken van de jaarlijkse nieuwe haring. De eerste puntzak wordt namelijk aangeboden aan de hoofdsponsor van het oogstfeest, Technisch Bureau van Slooten, die er 500 euro voor over heeft. Dat geld is voor de stadsboerderij, die het zal gebruiken om ezel Toos de komende twee jaar te verzorgen.

Alle bezoekers van de stadsboerderij krijgen tijdens het feest gratis frites, zo is te lezen op de Facebook-pagina van Van Gogh. Daarnaast kunnen kinderen zich volop vermaken met onder andere een aardappelrace en een workshop friteszak tekenen.

Landelijke uitrol oogstfeest

Van Gogh hoopt dat het oogstfeest in de toekomst een nationaal evenement wordt. 'Wij vieren ook dat we met een prachtig natuurproduct werken', vertelt Paul Vivié van het friteshuis. En die viering mag volgend jaar wel wat uitgebreider, zegt Vivié. 'We willen het dan nog groter aanpakken. Er komen immers steeds meer zaken bij die verse frites verkopen. Dus een landelijke uitrol misschien?'

Het oogstfeest van Van Gogh in Amersfoort vindt plaats op woensdag 23 augustus bij Stadsboerderij De Vosheuvel en begint om 14.00 uur.

Week van de Friet

Er vinden de komende tijd meer evenementen plaats met de nieuwe oogst als middelpunt. Zo kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar tijdens de Week van de Friet op excursie naar een boerderij. Op zaterdag 30 september mogen ze bij een boer in Wieringerwerf zelf een emmertje aardappels oogsten en leren ze hoe daar vervolgens friet van wordt gemaakt. Meer locaties volgen.