blog

Ruggesteun

Horeca 557

De beelden van de stromen vluchtelingen die we nog niet zo lang geleden dagelijks te zien kregen, staan nog steeds op mijn netvlies gebrand. Schrijnende taferelen van opgejaagde mannen, vrouwen en kinderen die in gammele bootjes zijn gestapt om oorlog en ellende te ontvluchten en aanspoelden in Europa.

Ruggesteun

Inmiddels zijn we maanden verder en proberen de vluchtelingen die West-Europa hebben gehaald een nieuw bestaan op de bouwen. Het is mooi om te zien dat sommigen van hen terecht zijn gekomen in de horeca.

Iyad Nakawah vluchtte anderhalf jaar geleden uit Syrië en is nu gastheer in restaurant Syr, gerund voor en door ex-vluchtelingen. In Syr werken verblijfsgerechtigde vluchtelingen samen met Nederlandse horecaprofessionals om hun talenten, dromen en ambities te benutten en te ontwikkelen. Syr is meer dan een restaurant. Er is een expositieruimte en een cultureel programma met onder meer presentaties, workshops en debatten. Initiatiefnemer en horecaondernemers Gijs Werschkull haalde via crowdfunding binnen drie weken het streefbedrag van €165.000 op. Daarmee kon het restaurant de deuren openen. Het bedrijf maakt een vliegende start. Het restaurant zit de komende weken vol en er wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat dit over een half jaar nog steeds zo is.

Gasten genieten van heerlijke Syrische gerechten met een Europese twist en mensen van verschillende culturen ontmoeten elkaar. Syr is daarmee een prachtig visitekaartje van de horeca en een voorbeeld voor de hele samenleving. Het bedrijf laat zien dat horeca meer is dan een commercieel bedrijf. Dat je met het bieden van gastvrijheid aan gasten en personeel een veilige en gezellige plek kunt bieden, een plek waar iedereen welkom is. En dat jouw zaak een steuntje in de rug kan zijn voor mensen die het moeilijk hebben. Gastvrijheid in optima forma.

 

Reageer op dit artikel