blog

Met het pensioen van horecaondernemers zit het wel goed…

Horeca 1137

Toen we het plan opvatten om een enquête te houden over de pensioenvoorziening van horecaondernemers wisten we niet wat we moesten verwachten. Denken ondernemers eigenlijk wel aan hun pensioen? Hoe staat het met de plannen voor de oude dag?

Met het pensioen van horecaondernemers zit het wel goed…

En willen mensen wel aan Misset Horeca laten weten hoe ze het hebben geregeld. Of niet hebben geregeld. En maken ze zich eigenlijk zorgen over hun oude dag?

Maar er werd massaal gereageerd. Zo’n 170 van de 700 ondernemers stuurden onze vragenlijst retour. En wat blijkt? Ondernemers zijn best positief over hun pensioen. 40 procent wil vóór het 60e levensjaar met pensioen en 18,5 procent wil zelfs al tussen 55-57 jaar rentenieren. Landelijk gezien is dat heel vroeg. De gemiddelde pensioenleeftijd voor werknemers ligt op 64 jaar en 5 maanden.

pensioen horecaondernemersRuim 20 procent van de ondernemers uit ons onderzoek wil na het 65e levensjaar overigens gewoon doorwerken; 10 procent wil zelfs na zijn 67e nog door. De reden om vroeg te stoppen, is vaak het fysiek belastend werk in de horeca. De onregelmatige werkweken van zestig of zeventig uur, de stress en de werkdruk hakken erin. De horeca is zwaar.

Ondanks het optimisme zijn er ook ondernemers die hun schaapjes nog niet op het droge hebben. Die bouwen geen pensioen op omdat ze daarvoor geen geld hebben of beschouwen het bedrijf als pensioen.

De meeste ondernemers verwachten vroeg te kunnen stoppen met voldoende geld achter de hand voor een leuk leven. De ondernemers hebben geld gereserveerd, hun schulden afgelost of zijn dat aan het doen en bouwen reserves op. Sommigen hebben geld in aandelen en vastgoed. Stenen zijn het populairst als pensioenbelegging.

Conclusie uit ons onderzoek: de meeste ondernemers denken hun oude dag goed voor elkaar te hebben.

Reageer op dit artikel