nieuws

McDonalds gaat voor groene stroom

Horeca

De 209 eetgelegenheden van McDonald’s in Nederland gaan vanaf januari 2002 elk 20.000 kilowattuur natuurstroom afnemen. In totaal koopt de hamburgerbakker zeven procent van zijn energieafname groen in. Daarbij komen er bij tien vestigingen zonnepanelen die 1600 kilowattuur per jaar opwekken, zo maakte het bedrijf donderdag bekend.

’Beter iets dan niets’, aldus een woordvoerder van Greenpeace. ‘Ik vind het een merkwaardig percentage. Je maakt als bedrijf pas echt een gebaar als je volledig voor groene stroom kiest.’

McDonalds noemt het milieu een belangrijke pijler in het beleid. Het concern gaat vooral prat op het uitvoerige recyclingssysteem. Felgroene vrachtwagens halen de resten bij de fastfoodketen op voor hergebruik.

Greenpeace vindt het misplaatst dat McDonald’s zich nadrukkelijk profileert als milieuvriendelijk bedrijf. ‘Ze kunnen beter helpen de afvalberg te verkleinen door hun producten minder royaal in te pakken.’Ook Milieudefensie is niet onder de indruk. ‘Ze moeten gewoon overstappen op ecologische frieten’, aldus een woordvoerster. Zij wijst op de actie van Jongeren Milieu Actief (JMA), die probeert fastfoodketens te interesseren voor friet van biologisch geteelde aardappelen. McDonalds heeft laten weten daar voorlopig niet aan te beginnen.

Reageer op dit artikel