nieuws

Raad Brunssum weigert opnieuw enquête koffieshopaffaire

Horeca

De gemeenteraad van Brunssum heeft woensdagavond een voorstel van de oppositie om een gemeentelijke enquêtecommissie in te stellen, opnieuw afgewezen. Die enquêtecommissie zou de zogenoemde koffieshopaffaire in Brunssum moeten gaan onderzoeken.

Brunssum wil geen koffieshops op zijn grondgebied, maar een aanvrager van zo’n zaak beweert dat hem door het college van burgemeester en wethouders toezeggingen zouden zijn gedaan, die niet zijn nagekomen. Vlak na de afwijzing van zijn aanvraag, in mei, werd een bomaanslag gepleegd op een van de wethouders. Die aanslag zou verband houden met de afwijzing van het verzoek. De aanvrager zelf ontkent enige betrokkenheid bij de aanslag.

De gemeenteraad was woensdagavond op verzoek van de oppositiepartijen VVD, Progressief Akkoord (PAK) en PvdA bij elkaar gekomen. De coalitie hield net als tijdens een eerdere raadsvergadering, vast aan zijn standpunt dat een onderzoek naar de handelwijze van het college niet nodig is. De oppositie wees vergeefs naar een eigen enquête onder ruim 1100 burgers van Brunssum. Daaruit bleek dat 99 procent voor zo’n gemeentelijke onderzoekscommissie is. PAK-fractievoorzitter G. Luit zei na afloop van de vergadering dat de coalitie blijkbaar veel gelegen is aan het in de doofpot stoppen van de hele affaire. Hij wil desnoods de commissaris van de koningin inschakelen om openheid van zaken te krijgen.

Volgende week moeten de betrokken wethouders voor de rechtbank in Maastricht onder ede een getuigenverklaring afleggen. Daarbij wordt hen de vraag gesteld of ze al dan niet toezeggingen aan de aanvrager van een koffieshop hebben gedaan. De wethouders hebben zelf om zo’n getuigenverhoor onder ede gevraagd.

Reageer op dit artikel