nieuws

Project ministerie OC&W zet horecavakmensen voor de klas

Horeca

Werknemers met een baan in de horeca kunnen deze gaan combineren met een functie als docent consumptieve technieken op een VBMO-school. Het project ‘Vakmensen voor de klas’ is op initiatief van het ministerie van OC&W en sociale partners gestart om een oplossing te bieden voor het tekort aan vakdocenten. Bovendien vinden vakmensen hiermee een nieuw carrièreperspectief en wordt er een brug geslagen tussen beroeps-praktijk en onderwijs.

Na een succesvolle pilot in de metaalbranche is het project uitgebreid tot andere sectoren, waaronder de horeca. SVH is namens de branche belast met de projectcoördinatie. De eerste vijf vakmensen uit de horeca ronden binnenkort hun opleiding in Twente af. Begin 2003 starten er projecten in Amsterdam en Eindhoven. Voor de horeca zijn tien plaatsen beschikbaar. Enkele scholen in die regio’s hebben al aangegeven vacatures te hebben voor nieuwe docenten consumptieve technieken. Men is enthousiast over professionals die nog midden in de praktijk staan en hun kennis en kunde willen doorgeven aan toekomstige vakmensen.

De tweejarige opleiding voor een onderwijsbevoegdheid is bestemd voor werknemers op niveau MBO-4 en wordt betaald door de overheid; de opleidingsfondsen uit de verschillende branches betalen reis- en verletkosten. Naast de horeca zijn de bouw, brood en banket, elektrotechniek, installatietechniek en metaal/elektrotechnische industrie betrokken bij het project. Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot het CINOP, telefoonnummer (073) 680 06 15.

Reageer op dit artikel