nieuws

Noodweer en terreuralarm teisteren evenementen

Horeca

Organisatoren van evenementen zijn afgelopen weekend flink op de proef gesteld. Eerst zorgde de melding van mogelijke terreuraanslagen voor de nodige onrust, later teisterde onstuimig weer mening evenement. Vooral het zuiden van het land werd getroffen door regen en onweer.

Noodweer en terreuralarm teisteren evenementen

In Horst aan de Maas (Limburg) raakten drie mensen lichtgewond nadat het dak van een restaurant van Centerparks Meerdal rond 20.00 uur gedeeltelijk was ingestort. Daarbij zijn drie mensen lichtgewond geraakt, meldde de politie zaterdagavond.

Oost-Maarland, gemeente Eijsden (Limburg), likt zijn wonden na de windhoos zaterdagavond, waarbij veertien bezoekers van een groot schuttersfeest gewond raakten. Dat gebeurde toen de feesttent, waar ruim 750 mensen in zaten, omwaaide. Vier van hen moesten naar het ziekenhuis, maar zijn inmiddels weer thuis.

In Bergen op Zoom zagen de standhouders van de braderie aan de Gertrudisboulevard hun kraampjes door de lucht vliegen. De Tilburgse Kermis heeft dit weekeinde ondanks een moeizaam begin door hevige regenbuien en onweer veel bezoekers getrokken. In totaal hebben ongeveer 200.000 mensen het evenement bezocht.

Naast alle incidenten in het zuiden, raakten ook twee mensen gewond in een strandtent aan het Scheveningse Noorderstrand. Over de toedracht van het ongeval is nog niets bekend.

Aan het eind van de zaterdagmiddag gaf weerinstituut KNMI een weeralarm af om mensen voor de naderende onweersbuien en rukwinden te waarschuwen. Vlak daarna barstte het noodweer los in Zeeland. In de loop van de avond trokken de buien in noordelijke richting over vrijwel geheel Nederland en lieten daarbij een spoor van vernielingen achter.

De stormschade bij horecabedrijven is vooralsnog onbekend. Wel meldt Rob Luiten van GS Windscreen nog geen meldingen van schade aan terrasproducten heeft binnengekregen. Dit omdat professionele terrasoverkapping wel tegen een stootje kan. Luiten: ‘Tussen maart en oktober stormt het minstens eenmaal flink. Dat is een gegeven. Daarom weten leveranciers dat materialen van terrasoverkapping stormbestendig moeten zijn. Koop je je parasol bij de bouwmarkt en is het gemaakt van hout, dan kan het bij een flinke storm problemen opleveren.’

Het door de overheid uitgegeven terreuralarm leidde ook tot extra waakzaamheid bij organisaties van grote evenementen dit weekeinde in het land. De organisatie van de Tilburgse Kermis hield vrijdagochtend extra overleg in verband met de terreurdreiging. De gemeente sprak met de organisatie van het evenement. Burgemeester R. Vreeman zei vrijdagmiddag dat er is geen enkele aanwijzing was voor terreurdreiging op de Tilburgse kermis. Volgens de bestuurder werden geen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Autoriteiten en hulpdiensten werden volgens Vreeman wel goed voorbereid op eventuele calamiteiten.

Reageer op dit artikel