De 34-jarige Herman deed zijn opvallende uitspraken in een interview in het Algemeen Dagblad van zaterdag 11 december. Daarin gaf hij aan dat de druk om te presteren enorm is, met een twijfelachtige toekomst als gevolg. ‘Op dit niveau is het zo’n zwaar vak, dat houd ik niet lang meer vol. Ik wil nog een paar jaar doorvlammen en ga dan naar de stad toe om een swingende tent te beginnen. Of ik ga iets doen met kunst of fotografie. Als ik dit van te voren had geweten, was ik er nooit aan begonnen’, aldus Herman.
Verder gaf Herman in het interview aan moeite te hebben met de gastronomische kennis van Nederlandse gasten. ‘Van mijn gasten is 75 procent Belg. Die zijn van kind af aan met gastronomie grootgebracht. Zij weten wat goed is. Nederlanders denken vaak te weten wat goed is. Hebben een wijncursusje gedaan of zitten in een kookclubje en denken het dan beter te weten dan jij. Dat maakt me pisnijdig. Dit is geen winkeltje dat ik ’s ochtends open doe en waar ik dan achter de kassa ga zitten wachten op mijn klanten. Dit is rammen, van ’s ochtends negen tot ’s nachts twee uur. Dan verwacht ik ook een zeker respect van de gasten voor mij.’
Sergio Herman werd een paar weken geleden de nieuwe nummer één in de restaurantgids Lekker. Daarnaast is zijn restaurant Oud Sluis favoriet, wanneer Michelin besluit begin volgend jaar een derde restaurant drie sterren te geven. In restaurantgids GaultMillau werd hij begin dit jaar uitgeroepen tot beste kok van ons land.