nieuws

Nationale Reisopera komt met ‘ramp-opera

Horeca

De gemeente Enschede vraagt de Nationale Reisopera een opera te componeren waarin het verwerkingsproces van menselijk leed bij grote rampen centraal staat. Het idee is afkomstig van Wilja Jurg. Zij is in opdracht van de gemeente verantwoordelijk voor kunst en cultuur in Roombeek. Deze wijk werd in 2000 weggevaagd door de vuurwerkramp.

Het is de bedoeling dat de productie straks ook in andere plaatsen wordt uitgevoerd die getroffen zijn door een grote ramp. ,,Naast Volendam en de Bijlmer in eigen land, denken we ook aan New York en Londen”, vertelde Jurg dinsdag.
Jurg bezoekt deze week met een delegatie van de gemeente Enschede New York. ,,Ik heb onder meer een gesprek met de New York City Opera om te kijken hoe we onze productie ook op deze stad kunnen afstemmen.”

De ‘ramp-opera’ zal in een buitenlandse taal worden gezongen. Dat kan Italiaans zijn, maar ook het Engels. ,,Natuurlijk verstaat niet iedereen de teksten, maar het gaat vooral om het gevoel dat wordt uitgedragen. De steden die een ramp voor de kiezen kregen, hebben toch een bepaalde mate van verbondenheid.” De opera gaat naar verwachting in 2010 in première.

Reageer op dit artikel