nieuws

Aantal toeristen in Nederland blijft stijgen

Horeca

Nooit eerder bezochten zoveel buitenlandse toeristen ons land als in 2006, blijkt uit het cijfers die deze week gepresenteerd werden. Vooral het aantal Duitse bezoekers steeg sterk.

Aantal toeristen in Nederland blijft stijgen

Liefst 10,7 miljoen buitenlanders deden vorig jaar als zakelijke of recreatieve toerist ons land aan, ruim een half miljoen meer dan het jaar daarvoor. Dit staat in het vijfjaarlijkse rapport Kerncijfers Toerisme & Recreatie.

Van die 10,7 miljoen was ruim een kwart van Duitse komaf. Daarmee steeg het aantal Duitse toeristen met 9 procent naar 2,8 miljoen. Op afstand volgen de Britten, waar er 1,9 miljoen van naar Nederland kwamen, en Amerikanen, bijna een miljoen. Daarmee is de top-drie in 2006 goed voor meer dan de helft van het totale aantal toeristen.

Stijgers en dalers

Grootste stijger op de lijst is Rusland. Er kwam vorig jaar een kwart meer Russen naar ons land dan in 2005: bijna 90.000. De grootste en opvallende daler is Japan. Het aantal Japanners nam met bijna tien procent af tot 143.000.

De horeca profiteert aardig mee van het stijgende aantal toeristen: de helft van hen bezoekt tijdens het verblijf in Nederland een café of restaurant.

De populairste attractie in ons land is de Amsterdamse rondvaartboot, waar ruim 3 miljoen binnenlandse en buitenlandse toeristen gebruik van maakten. Op de voet gevolgd door de Efteling (3 miljoen) en het Van Goghmuseum (1,9 miljoen).

Zakelijk

Bijna tweederde van de toeristen bezoekt ons land voor vakantie, de rest met een zakelijk doel. Bijna tachtig procent van de buitenlandse gasten verbleef in hotels.

De meningen over Nederland in de zakelijke wereld zijn verdeeld: op de ranglijst van International Congress and Convention Association (ICCA) daalde Nederland van de zesde naar de tiende plaats, maar steeg op de lijst van de Union of International Associations van plek zeven naar plek vier.

Het rapport Kerncijfers wordt uitgegeven door een samenwerkingsverband van allerlei brancheorganisaties waaronder Koninklijk Horeca Nederland, Reisorganisatie ANVR, Recron en Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Reageer op dit artikel