nieuws

Afsluiten pinapparaten Telepas uitgesteld

Horeca

Ongeruste horecaondernemers die de oude pinapparaten van het merk Telepas gebruiken en die per januari dachten te moeten vervangen, kunnen gerust zijn. De apparatuur gaat pas per februari uit de lucht. Dat maakte Platform Detailhandel Nederland vrijdag bekend.

Afsluiten pinapparaten Telepas uitgesteld

De Telepas-automaat werd in 1999 geïntroduceerd en is volgens de regels aan vervanging toe. Iedere betaalautomaat krijgt een veiligheidscertificaat voor drie jaar. De apparaten mogen daarna nog vijf jaar in de markt gebruikt worden, aldus een woordvoerder van Currence, een exploitant van betaalmiddelen, zoals PIN en chipknip.

Fraude
De Telepas-automaat had door de regels in 2007 vervangen moeten zijn. ‘Het risico op fraude is enorm klein, maar dat groeit naarmate het apparaat ouder wordt. Na vijf jaar nemen we het risico niet meer en worden de apparaten afgesloten.’

Slechte communicatie
Jacques Stuart, secretaris betalingsverkeer van het Platform Detailhandel Nederland (PDN), wijt de vertraging aan de slechte communicatie van banken, Currence en andere instanties met ondernemers. ‘Ze begrijpen niet waarom de pinautomaten weg moeten en voelen zich daardoor enigszins gedwongen een nieuw apparaat aan te schaffen.’

Evalueren
Volgens Stuart gaat het PDN de communicatie met ondernemers evalueren om in de toekomst deze problemen te voorkomen. Het volgende merk pinapparaat, HFT van EFT Systems, wordt in november 2009 afgesloten. Zo’n 80.000 apparaten worden dan vervangen.

Reageer op dit artikel