nieuws

Gok-internetzuil? Vergunning kwijt!

Horeca

Horecaondernemers die een internetzuil in hun zaak hebben staan of er een willen plaatsen, brengen hun exploitatievergunning in gevaar. Dat blijkt uit een brief van het Ministerie van Economische Zaken. De eerste waarschuwing gaat naar de automatenbranche, omdat die direct verantwoordelijk zijn voor de plaatsing van dergelijke gok-internetzuilen.

De zuilen zijn toestellen waarop internetsites worden aangeboden, voornamelijk webpagina’s waar kan worden gegokt. Tegen betaling kunnen gebruikers surfen en dus ook spelen c.q. gokken.De overheid heeft de zuilen echter verboden, ze zijn in strijd met de Wet op de kansspelen. ‘Horecaondernemers kunnen zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk worden vervolgd’, zegt ministerieel woordvoerder Marhijn Visser. ‘Als de ondernemer zo’n ding in zijn zaak heeft staan, dan is sprake van een strafrechtelijk feit. Bestuursrechtelijk gezien – dat is ons gebied – kan hij zowel de aanwezigheidsvergunning voor gokautomaten alsook de exploitatievergunning kwijtraken.’Onlangs beboette de Arnhemse rechtbank een exploitant van een gok-internetzuil met zo’n 5.000 euro. De automatenbranche en de Tweede Kamer willen dat illegale kansspelen strenger worden aangepakt. Het ministerie heeft de toezichthouder op de speelautomatenbranche, Verispect, al gesommeerd tot extra controle. Ook moet Verispect de namen van de exploitanten van de zuilen doorgeven aan EZ. Naast de speelautomatenbranche zijn ook de gemeentes ingelicht. ‘De kroegbaas kan dus niet onwetend zijn’, besluit Visser.

Reageer op dit artikel