nieuws

Historische groei filmbranche

Horeca

2009 was een recordjaar voor bioscopen, filmtheaters en arthouses voor zowel bezoekcijfers als de omzet aan de kassa. Voor het eerst in dertig jaar steeg het bezoek naar meer dan 27 miljoen bezoekers.

Historische groei filmbranche

In totaal bezochten 27.3 miljoen mensen in 2009 een bioscoop, filmtheater of arthouse. Dat is een stijging van 3,7 miljoen ten opzichte van 2008. Voornaamste oorzaken van de stijging zijn de kwaliteit en diversiteit van het aanbod, de opening van nieuwe moderne bioscopen, innovaties zoals 3D en de verhoudingsgewijs lage ticketprijs. In 2009 werden zeven nieuwe bioscopen met in totaal achttien zalen geopend.

De Nederlandse film heeft flink bijgedragen aan dit succesvolle jaar. Ruim 4,7 miljoen bezoekers kwamen voor Nederlandse films naar de bioscoop. De Nederlandse productie Komt een vrouw bij de dokter trok in 2009 meer dan 923.000 bezoekers en staat met een omzet van ruim zeven miljoen euro op de derde plaats in de algemene Top 10. Direct gevolgd door De storm, met 726.000 bezoekers en een omzet van ruim 4,6 miljoen euro, op de negende plaats.

Reageer op dit artikel