nieuws

Hoog water boezemt strandtenthouders angst in

Horeca

Strandtenthouders in Bloemendaal zijn het zat. Ze willen dat er snel iets gebeurt aan de continue dreiging van de zee. Afgelopen weekend ontsnapten diverse standhouders aan een ramp door hoog water. Een storm zorgde ervoor dat het water tot aan de terrassen sloeg.

Hoog water boezemt strandtenthouders angst in

‘Als zo’n storm een paar dagen aanhoudt, spoelt alles weg’, klinkt het noodgeluid van mede-eigenaar Steef Molenaar van het populaire paviljoen Woodstock in het AD. Vrijdagnacht was er sprake van springvloed, waardoor het water extra hoog kwam. Door wind uit een bepaalde hoek nam de waterstand nog extra toe.

De afgelopen dagen hebben de strandondernemers zelf met shovels provisorische dijkjes gemaakt. Molenaar: ‘Maar dat helpt op de lange duur uiteraard niet. Er moet snel iets gebeuren, want de situatie is ernstig. Afgelopen winter zijn ze voor de kust van Zandvoort bezig geweest, in een gebied waar het volgens mij niet nodig is. Wij zitten precies in een knik onder de pieren van IJmuiden, waardoor we extra kwetsbaar zijn’.

Nog deze week steken de strandtenthouders de koppen bij elkaar. Ze laten zich daarbij adviseren door Koninklijk Horeca Nederland. Ook de gemeente Bloemendaal heeft zich inmiddels met de zaak bemoeid. Wethouder Bruins-Slot van Strandzaken: ‘Ik wil hier snel een gesprek over met Rijkswaterstaat. Wij hebben de indruk dat door werkzaamheden op het strand van IJmuiden het strand bij Bloemendaal aanzienlijk smaller is geworden.’

Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor de kustverdediging, is echter niet van plan de strandtenthouders tegemoet te komen. ‘De situatie bij Bloemendaal is veilig’,’ zegt een woordvoerster. ‘Daarom is er voor ons geen reden om in actie te komen. Natuurlijk is het niet leuk voor de strandtenthouders daar. Dat begrijpen we best, maar we moeten aan ons de regels houden.’

Reageer op dit artikel