nieuws

Jeu Claes: Payroll groeit, maar zonder eigen cao

Horeca

Het aantal payrollers groeit volgend jaar ruim tien procent, van 145.000 mensen nu naar 180.00 mensen volgend jaar. Dit verwacht Jeu Claes, voormalig directeur van Koninklijke Horeca Nederland en nu voorzitter van de vereniging van payrollbedrijven, vpo. De vakbonden zegden eerder dit jaar hun medewerking aan de payroll-cao op.

Jeu Claes: Payroll groeit, maar zonder eigen cao

De groei van het aantal payrollers is de vakbonden een doorn in het oog. Zij vinden dat payrollen de rechtspositie, de arbeidsvoorwaarden en de pensioenrechten van werknemers aantast. Claes werpt die kritiek verre van zich. De bonden hebben volgens hem niet zozeer moeite met payroll, maar met flexwerk. ‘Maar de ontwikkeling naar meer flexibele krachten is echt niet tegen te houden.’

De vakbonden zegden in maart van dit jaar de cao die zij met de VPO hadden afgesloten op, omdat ze het verschijnsel payroll niet langer wilden legitimeren. De huidige cao voor de payroll branche loopt 31 december af. De bonden werken niet mee aan een vervolg-cao.

Blunder

‘Een blunder’, noemt Claes deze actie. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat er nu een keurmerk komt. ‘Wij moesten wel iets doen.’ Leden van de vpo krijgen het keurmerk als ze voldoen aan diverse eisen op gebied van financiële betrouwbaarheid en goed werkgeverschap.

Werknemers zijn bij een payrollbedrijf volgens Claes niet slechter af dan vaste krachten. Ze worden betaald volgens de cao van het bedrijf waarvoor ze werken en kunnen pensioen opbouwen bij het pensioenfonds van dat bedrijf, of dat van de payrollsector. Inmiddels is bijna een op de drie payrollers in vaste dienst van het payrollbedrijf.

Flexibel

Bij reorganisaties gaat de ‘flexibele schil’ er als eerste uit, erkent ook Claes. ‘Dat begint bij uitzendkrachten, dan zelfstandigen zonder personeel en daarna misschien de payroller.’ Zo werkt dat nu eenmaal, vindt hij.

‘Het is ook in het belang van de payrollorganisatie dan ander werk te zoeken, want anders lopen zij inkomsten mis.’Zelf hebben payrollbedrijven geen banen, maar een deel heeft banden met een uitzendbureau.

De horeca geldt als een van de grootste opdrachtgevers van de payrollbedrijven. De overheid neemt de tweede positie in.

Reageer op dit artikel